
Špageti z omako »Amatriciana«
Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!
Špageti z omako »Amatriciana«
Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!

Sestavine
- 2 kg zrelega paradižnika
- 250 g prekajene slanine
- 2 majhna rdeča čilija
- 500 g špagetov
- 150 g naribanega sira pekorino (zorjen ovčji sir)
- sol

Super sladice z jagodičjem
Pripravite sedem poletnih sladicez jagodami, malinami, borovnicami in drugim jagodičjem. Od pite do sladoleda – preprosto, sveže in okusno!

5 zlatih pravil za mojstre žara, ki jih upoštevajte preden se lotite peke
Za uspeh na žaru ne zadošča le dobra volja. Spoznajte 5 pravil, ki ločijo ljubitelje od pravih mojstrov. Dodali smo tudi recepte!

Slastni namazi, ki premagajo sendviče in narezke
Tudi sendvičev in narezkov se človek občasno naveliča. Takrat si popestrimo zajtrke, malice ali večerje z okusnimi zelenjavnimi namazi. Doma narejeni so še boljši!
Sestavine
- 2 kg zrelega paradižnika
- 250 g prekajene slanine
- 2 majhna rdeča čilija
- 500 g špagetov
- 150 g naribanega sira pekorino (zorjen ovčji sir)
- sol
Postopek
Paradižnik grobo narežemo in v sekljalniku zmeljemo v kašo. Precedimo jo v veliko kozico, tako da s kuhalnico ali s hrbtno stranjo zajemalke skozi cedilo iztisnemo čim več paradižnikove mase. Pasiran paradižnik kuhljamo 20 do 30 minut, da se pokuha na tretjino in da dobimo približno 7 dl paradižnikove omake.
Slanino narežemo na kocke in damo v hladno ponev z debelim dnom. Ponev postavimo na srednje segreto ploščo in slanino počasi pražimo. Dodamo cele čilije in pražimo 8 do 10 minut, da se slanina zlato obarva in se iz nje izloči maščoba. Nato v ponev vlijemo paradižnikovo omako, zavremo, malo solimo in kuhamo še 4 do 5 minut.
Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo v omako. Nanje stresemo skoraj ves sir in dobro premešamo. Odstranimo cele čilije, testenine razdelimo na krožnike in potresemo s preostalim sirom.
Nasvet
Ta klasična južnoitalijanska paradižnikova omaka je pripravljena iz malo sestavin, vendar je pomembno, da uporabimo najboljši paradižnik in slanino, kar ju lahko dobimo. Če nimamo svežega paradižnika, lahko uporabimo tudi vložene pelate; 600 g pelatov sesekljamo in jih kuhamo 3 do 4 minute, nato jih dodamo praženi slanini in kuhamo še 4 do 5 minut. Poleg običajnih špagetov v Italiji pogosto z omako amatriciana uporabijo debelejše špagete z luknjico bucatine (bucatini all’amatriciana).