
Solata s fižolom, jajci in hrustljavimi drobtinami
Solata s fižolom, jajci in hrustljavimi drobtinami

Sestavine
- 2 jajci
- 8 mladih čebulic
- 1 ½ žlice oljčnega olja
- 1 rezina polnozrnatega kruha
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- sok ½ limone
- 1 žlička dijonske gorčice
- ½ majhne rdeče čebule
- pest grobo sesekljanega peteršilja
- 1 majhna glava hrustljave solate

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 2 jajci
- 8 mladih čebulic
- 1 ½ žlice oljčnega olja
- 1 rezina polnozrnatega kruha
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- sok ½ limone
- 1 žlička dijonske gorčice
- ½ majhne rdeče čebule
- pest grobo sesekljanega peteršilja
- 1 majhna glava hrustljave solate
Postopek
Jajca 6 minut kuhamo v v reli vodi (ali malo dlje, če želimo trdo kuhana). Čebulici odrežemo korenine in polovico zelenega dela ter jo v vreli vodi kuhamo 3 minute. Oboje vzamemo iz vode in oplaknemo z mrzlo vodo. Ko se čebulica malo ohladi, jo osušimo s papirnato brisačo, jajca pa olupimo.
Kruh nadrobimo na koščke. V teflonski ponvi segrejemo ½ žlice olja in na njem 3 do 4 minute pražimo kruh, da se zlato in hrustljavo zapeče.
Čebulice pomešamo z odcejenim in oplaknjenim fižolom, limonovim sokom, gorčico, drobno sesekljano čebulo, peteršiljem, preostalim oljem ali grobo narezano ali natrgano solato. Solimo, popramo in na vrh položimo na pol prerezana jajca. Posujemo z drobtinami in takoj pojemo.