
Avokadovi kozarčki
Avokado v malce drugačni vlogi
Avokadovi kozarčki
Avokado v malce drugačni vlogi

Sestavine
avokadovo-paradižnikova plast
- 2 srednje velika zrela avokada
- 2 velika zrela paradižnika
- 1 zelo majhna šalotka
- nekaj kapljic worcestrske omake
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
mehiški kozarčki
- sok ½ limete
- pločevinka (400 g) rdečega fižola
- 1 majhna šalotka
- 1 ½ žlice drobno sesekljanega koriandra
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- čilijeva omaka sriracha
kozarčki z rakci
- 125 g vloženih kuhanih rakcev
ko postrežemo
- dimljena mleta paprika
- 4 žličke jogurta

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
avokadovo-paradižnikova plast
- 2 srednje velika zrela avokada
- 2 velika zrela paradižnika
- 1 zelo majhna šalotka
- nekaj kapljic worcestrske omake
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
mehiški kozarčki
- sok ½ limete
- pločevinka (400 g) rdečega fižola
- 1 majhna šalotka
- 1 ½ žlice drobno sesekljanega koriandra
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- čilijeva omaka sriracha
kozarčki z rakci
- 125 g vloženih kuhanih rakcev
ko postrežemo
- dimljena mleta paprika
- 4 žličke jogurta
Postopek
Avokado olupimo in mu odstranimo koščico, meso pa drobno nasekljamo, damo v skledo in dobro zmešamo z limetinim sokom. Paradižnik grobo narežemo na koščke, šalotko narežemo na četrtine, oboje damo v drugo skledo ter primešamo worcestrsko omako in paradižnikovo mezgo. Zelo gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.
Za kozarčke z rakci: v kozarčke razdelimo polovico paradižnikove omake in jo obložimo s polovico avokadove mešanice, nato pa še z rakci.
Za mehiške kozarčke najprej odcedimo fižol, nato zelo drobno sesekljamo šalotko in koriander, ki ju zmešamo s fižolom, kuminom in preostalo paradižnikovo omako, solimo po okusu ter začinimo z limetinim sokom in čilijevo omako. Preostali avokado razdelimo v kozarčke in obložimo s fižolovo mešanico. V hladilniku se kozarčki obdržijo do en dan.
Preden postrežemo, kozarčke z rakci posujemo z dimljeno mleto papriko, mehiške pa najprej obložimo s po ½ žličke jogurta in nato posujemo z mleto papriko.