
Korenčkov kolač z vaniljevim nadevom
Kolač za katerega sploh ne bodo vedeli, da se notri skriva korenček
Korenčkov kolač z vaniljevim nadevom
Kolač za katerega sploh ne bodo vedeli, da se notri skriva korenček

Sestavine
- 80 g svetlih rozin
- sok 1 pomaranče
- 85 g polnozrnate moke
- 85 g bele moke
- 170 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- ½ žličke soli
- 1,25 dl sončničnega olja
- 2 stepeni jajci
- 180 g olupljenega korenčka
- 50 g grobo sesekljanih orehov
- olje za model
- orehove polovičke za okras
nadev
- 85 g kremnega sira (npr. filadelfije ali maskarponeja)
- 25 g zmehčanega masla
- 1 žlička vaniljeve arome
- 180 g sladkorja v prahu

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 80 g svetlih rozin
- sok 1 pomaranče
- 85 g polnozrnate moke
- 85 g bele moke
- 170 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- ½ žličke soli
- 1,25 dl sončničnega olja
- 2 stepeni jajci
- 180 g olupljenega korenčka
- 50 g grobo sesekljanih orehov
- olje za model
- orehove polovičke za okras
nadev
- 85 g kremnega sira (npr. filadelfije ali maskarponeja)
- 25 g zmehčanega masla
- 1 žlička vaniljeve arome
- 180 g sladkorja v prahu
Postopek
Rozine 3 do 4 ure ali čez noč namakamo v pomarančnem soku.
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model namastimo z oljem. Korenje naribamo. V veliki skledi zmešamo obe vrsti moke, sladkor, sodo bikarbono, začimbe in sol. V suhe sestavine dodamo olje in stepena jajca, dobro premešamo, nato vmešamo še korenje, orehe in rozine s pomarančnim sokom.
Zmes preložimo v pripravljen model, vrh poravnamo in pečemo 1 uro. Z leseno palčko preverimo, ali je biskvit pečen. Zapičimo jo v testo, in ko jo izvlečemo, mora biti čista. Če ni, pustimo biskvit še nekaj minut v pečici. Biskvit nekaj minut ohlajamo v modlu, nato ga previdno zvrnemo na kuhinjsko mrežico in popolnoma ohladimo.
Medtem ko se biskvit ohlaja, pripravimo nadev. Kremni sir gladko stepemo z maslom in vaniljevo aromo. Dodamo sladkor v prahu, dobro zmešamo in shranimo v hladilnik do uporabe. Ohlajen biskvit prerežemo. Spodnjo polovico obložimo s polovico nadeva, pokrijemo z zgornjo polovico in še to obložimo z nadevom. Kolač okrasimo tako, da s hrbtno stranjo vilic v kremo zarišemo vrtince in kremo obložimo z orehovimi polovičkami.