
Sestavine
- 400 g sliv
- 1 limeta
- 2,5 dl rdečega grozdnega soka
- ½ cimetove skorjice
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g ovsenih kosmičev
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 3 beljaki
- maslo in naribani lešniki za model
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
- ½ žličke cimeta
- 2 jajci
- 50 g medu

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 400 g sliv
- 1 limeta
- 2,5 dl rdečega grozdnega soka
- ½ cimetove skorjice
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g ovsenih kosmičev
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 3 beljaki
- maslo in naribani lešniki za model
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
- ½ žličke cimeta
- 2 jajci
- 50 g medu
Postopek
Slive operemo, razpolovimo in jim odstranimo koščice. Limeto operemo, osušimo in lupino drobno ostrgamo. Nato sadež razpolovimo in iztisnemo sok.
V kozici zavremo grozdni sok s cimetovo skorjico in vaniljevim sladkorjem. Dodamo slive, jih kuhljamo 3 minute, nato jih poberemo iz kozice. Prevretku dodamo limetin sok in vse skupaj povremo do polovice. Prevretek precedimo, ponovno stresemo vanj slive in damo na hladno.
Skuto zmešamo z ovsenimi kosmiči in dvema žlicama sladkorja. Beljak stepemo z limetino lupinico in žlico kristalnega sladkorja v čvrst sneg.
Modelčke namažemo z maslom in potresemo z naribanimi lešniki. Sneg vmešamo v skutno zmes, nato pa maso izmenično s slivami napolnimo v modelčke. Narastek pečemo v prej ogreti ventilatorski pečici pri 160 °C približno 15 minut.
Medtem pripravimo cimetovo peno. Mleko zavremo s cimetom in odstavimo. Dodamo jajca in med ter spenimo s paličnim mešalnikom. Slivov narastek vzamemo iz pečice in ponudimo s cimetovo peno.