© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Vzhajani cmoki (germknödel)

Germknödel je priljubljena sladica, ki je z avstrijskih smučišč našla hitro pot v naše domove

Vzhajani cmoki (germknödel)

Germknödel je priljubljena sladica, ki je z avstrijskih smučišč našla hitro pot v naše domove

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 cmokov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 250 g moke
  • 15 g kvasa
  • 25 g masla
  • 25 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • pribl. 1,5 dl mleka
  • limonova lupinica
  • vaniljev sladkor
  • sol
  • slivova marmelada za nadev
  • 100 g masla za preliv
  • sladkor in mak za posip
  • vaniljeva omaka za prilogo (po želji)

za pripravo

  • soparnik ali dva pekača
  • krpa in vrvica
  • maslo za premaz krpe

Sestavine

  • 250 g moke
  • 15 g kvasa
  • 25 g masla
  • 25 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • pribl. 1,5 dl mleka
  • limonova lupinica
  • vaniljev sladkor
  • sol
  • slivova marmelada za nadev
  • 100 g masla za preliv
  • sladkor in mak za posip
  • vaniljeva omaka za prilogo (po želji)

za pripravo

  • soparnik ali dva pekača
  • krpa in vrvica
  • maslo za premaz krpe

Postopek

1

Iz navedenih sestavin zamesimo srednje gosto kvašeno testo in ga pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino. Nato ga razvaljamo 1 cm debelo in narežemo na kvadrate velikosti približno 7 x 7 cm.

2

Na sredino vsakega kvadrata damo žličko marmelade in z rokami (brez moke ali maščobe) oblikujemo cmoke. Položimo jih na pomokan prt in jih ponovno vzhajamo pol ure.

3

Medtem pripravimo posodo, v kateri jih bomo skuhali. Kozico ali pekač napolnimo do ene tretjine z vodo, čez rob posode pa napnemo krpo in jo z vrvico čvrsto zavežemo ob robu.

4

Kozico pristavimo na štedilnik in zavremo vodo. Napeto krpo premažemo z mehkim maslom in nanjo položimo le toliko vzhajanih cmokov, da lahko posodo pokrijemo z enako veliko posodo, visoko vsaj 15 cm.

5

Pokrite cmoke kuhamo na sopari 25 do 30 minut. Kuhane cmoke položimo na krožnike, jih prelijemo z razpuščenim maslom in potresemo z mešanico sladkorja in maka. Po želji jih oblijemo z vaniljevo omako in takoj postrežemo (če stojijo, se sesedejo).

Priljubljeni recepti

Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem

Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica

Enostavno

Jabolčne ladjice z borovnicami

Prijetna sadna sladica, ki se prileže h kavi.

45 min
Enostavno

Pečena jabolka s pomarančnim nadevom

Preprost sadni posladek

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.