Kaj boste skuhali danes?
Vzhajani cmoki (germknödel)
Germknödel je priljubljena sladica, ki je z avstrijskih smučišč našla hitro pot v naše domove
Vzhajani cmoki (germknödel)
Germknödel je priljubljena sladica, ki je z avstrijskih smučišč našla hitro pot v naše domove
Sestavine
- 250 g moke
- 15 g kvasa
- 25 g masla
- 25 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- pribl. 1,5 dl mleka
- limonova lupinica
- vaniljev sladkor
- sol
- slivova marmelada za nadev
- 100 g masla za preliv
- sladkor in mak za posip
- vaniljeva omaka za prilogo (po želji)
za pripravo
- soparnik ali dva pekača
- krpa in vrvica
- maslo za premaz krpe
To je skrivnost popolnega pasulja, kot so ga kuhale naše babice
Pasulj je klasična fižolova enolončnica, ki pogreje telo in dušo. Spoznajte njegovo tradicijo, različice po Sloveniji in preverjen recept za popoln domač pasulj.
Tudi sladkorni bolniki se lahko sladkajo brez slabe vesti
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Živeti z njo pa ne pomeni, da se je treba čemur koli odpovedati, niti sladicam.
Čudovito pisane in okusne jedi iz korenovk za hladne dni
Korenovke so pravi jesenski zaklad – vsestranske, hranljive in čudovito pisane. Z njimi lahko ustvarimo jedi, ki očarajo na pogled in navdušijo z okusom.
Sestavine
- 250 g moke
- 15 g kvasa
- 25 g masla
- 25 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- pribl. 1,5 dl mleka
- limonova lupinica
- vaniljev sladkor
- sol
- slivova marmelada za nadev
- 100 g masla za preliv
- sladkor in mak za posip
- vaniljeva omaka za prilogo (po želji)
za pripravo
- soparnik ali dva pekača
- krpa in vrvica
- maslo za premaz krpe
Postopek
Iz navedenih sestavin zamesimo srednje gosto kvašeno testo in ga pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino. Nato ga razvaljamo 1 cm debelo in narežemo na kvadrate velikosti približno 7 x 7 cm.
Na sredino vsakega kvadrata damo žličko marmelade in z rokami (brez moke ali maščobe) oblikujemo cmoke. Položimo jih na pomokan prt in jih ponovno vzhajamo pol ure.
Medtem pripravimo posodo, v kateri jih bomo skuhali. Kozico ali pekač napolnimo do ene tretjine z vodo, čez rob posode pa napnemo krpo in jo z vrvico čvrsto zavežemo ob robu.
Kozico pristavimo na štedilnik in zavremo vodo. Napeto krpo premažemo z mehkim maslom in nanjo položimo le toliko vzhajanih cmokov, da lahko posodo pokrijemo z enako veliko posodo, visoko vsaj 15 cm.
Pokrite cmoke kuhamo na sopari 25 do 30 minut. Kuhane cmoke položimo na krožnike, jih prelijemo z razpuščenim maslom in potresemo z mešanico sladkorja in maka. Po želji jih oblijemo z vaniljevo omako in takoj postrežemo (če stojijo, se sesedejo).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica