
Sladoledna kupa z arašidi in karamelom
Pregrešno dobra kupa za vroče (in manj vroče) dni
Sladoledna kupa z arašidi in karamelom
Pregrešno dobra kupa za vroče (in manj vroče) dni

Sestavine
- 170 g sladkorja
- 1,3 dl sladke smetane
- 100 g temne čokolade
- 2 dl mleka
- 85 g hrustljavega arašidovega masla
- 4 hrustljavi piškoti
- 50 g slanih praženih arašidov
- 6 velik kepic vaniljevega sladoleda
- 6 velikih kepic čokoladnega sladoleda
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 170 g sladkorja
- 1,3 dl sladke smetane
- 100 g temne čokolade
- 2 dl mleka
- 85 g hrustljavega arašidovega masla
- 4 hrustljavi piškoti
- 50 g slanih praženih arašidov
- 6 velik kepic vaniljevega sladoleda
- 6 velikih kepic čokoladnega sladoleda
Postopek
Iz sladkorja in sladke smetane pripravimo karamel. Sladkor stresemo v kozico z debelim dnom, primešamo 2 žlici vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi in karamelizira. Vzamemo z ognja in previdno vmešamo smetano. Karamel nekoliko ohladimo.
Čokolado nasekljamo na koščke, nato jo v majhni kozici skupaj z 1 dl mleka rahlo stopimo in mešamo, da dobimo kremo. V kozico s karamelom dodamo arašidovo maslo in preostalo mleko. Tudi to stopimo in mešamo, da zmes postane kremasta. Odstavimo in ohladimo.
Kremi premešamo, da ju zrahljamo. Piškote zdrobimo na koščke ter nasekljamo arašide. Pripravimo 6 kozarcev, v katerih postrežemo sladico. Najprej damo vanje obe omaki, nato piškote, arašide in na vrhu sladoled. Takoj postrežemo.
Nasvet
Karamel lahko pripravimo tudi tako, da v malo mleka počasi stopimo 250 g mehkih karamelnih bombonov.