© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sladoledna kupa z arašidi in karamelom

Pregrešno dobra kupa za vroče (in manj vroče) dni

Sladoledna kupa z arašidi in karamelom

Pregrešno dobra kupa za vroče (in manj vroče) dni

Čas priprave 20 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
sladoledna kupa z arasidi in karamelom

Sestavine

  • 170 g sladkorja
  • 1,3 dl sladke smetane
  • 100 g temne čokolade
  • 2 dl mleka
  • 85 g hrustljavega arašidovega masla
  • 4 hrustljavi piškoti
  • 50 g slanih praženih arašidov
  • 6 velik kepic vaniljevega sladoleda
  • 6 velikih kepic čokoladnega sladoleda
žar, zrezek

Balkanski roštilj, ki zadiši do sosedov

Poletje je čas piknikov in "roštilja". Da pa se za pravo avtentično izkušnjo ne boste rabili zapeljati do bližnjih sosedov, imamo za vas nekaj trikov, s katerimi boste čevapčiče "žarili", kot pravi mojstri.

paradizniki, recept

Tri ideje za najslastnejše jedi iz paradižnikov

Paradižnik nas v poletnih mesecih razveseljuje s svojim polnim okusom in vabi, da ga vključimo v čim več jedi. Italijani bi nam gotovo priporočili svojo imenitno solato panzanello, sicer pa jih lahko tudi spečemo z ribo ali jih na pikniku postrežemo kar na slastnih, doma narejenih nabodalcih.

Sestavine

  • 170 g sladkorja
  • 1,3 dl sladke smetane
  • 100 g temne čokolade
  • 2 dl mleka
  • 85 g hrustljavega arašidovega masla
  • 4 hrustljavi piškoti
  • 50 g slanih praženih arašidov
  • 6 velik kepic vaniljevega sladoleda
  • 6 velikih kepic čokoladnega sladoleda

Postopek

1

Iz sladkorja in sladke smetane pripravimo karamel. Sladkor stresemo v kozico z debelim dnom, primešamo 2 žlici vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi in karamelizira. Vzamemo z ognja in previdno vmešamo smetano. Karamel nekoliko ohladimo.

2

Čokolado nasekljamo na koščke, nato jo v majhni kozici skupaj z 1 dl mleka rahlo stopimo in mešamo, da dobimo kremo. V kozico s karamelom dodamo arašidovo maslo in preostalo mleko. Tudi to stopimo in mešamo, da zmes postane kremasta. Odstavimo in ohladimo.

3

Kremi premešamo, da ju zrahljamo. Piškote zdrobimo na koščke ter nasekljamo arašide. Pripravimo 6 kozarcev, v katerih postrežemo sladico. Najprej damo vanje obe omaki, nato piškote, arašide in na vrhu sladoled. Takoj postrežemo.

Nasvet

Karamel lahko pripravimo tudi tako, da v malo mleka počasi stopimo 250 g mehkih karamelnih bombonov.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.