Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta s sladoledom in lešniki
Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade
Čokoladna torta s sladoledom in lešniki
Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade
Sestavine
biskvit
- 85 g masla
- 4 žlice kakava v prahu
- 5 jajc
- 170 g rjavega sladkorja
- 100 g moke
temna čokoladna omaka
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 50 g masla
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- 1 žlica instantne kave
- 3 žlice vrele vode
sladoled in okras
- 1 l vaniljevega sladoleda
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g praženih lešnikov
- maslo za premaz modla
- 1 žlička kakava v prahu za posip pekača
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
biskvit
- 85 g masla
- 4 žlice kakava v prahu
- 5 jajc
- 170 g rjavega sladkorja
- 100 g moke
temna čokoladna omaka
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 50 g masla
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- 1 žlica instantne kave
- 3 žlice vrele vode
sladoled in okras
- 1 l vaniljevega sladoleda
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g praženih lešnikov
- maslo za premaz modla
- 1 žlička kakava v prahu za posip pekača
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Dno in obod modla za torte premera 23 cm namastimo z maslom in dno obložimo še s papirjem za peko, ga dodatno namastimo in posujemo z žličko kakava v prahu. Kakav, ki se ni prijel na model, odstranimo.
V skledo damo jajca in sladkor in ju z električnim mešalnikom stepamo 5 minut, da dobimo svetlo penasto maso. Maslo raztopimo in ga ohladimo. Vlijemo ga ob robu sklede, nato pa vanjo presejemo še moko in kakav v prahu. Vse skupaj previdno zmešamo z veliko žlico tako, da v testu ohranimo čim več zraka. Testo vlijemo v model in pečemo 20 minut. V modlu ga ohlajamo 5 minut, nato ga zvrnemo na rešeto in popolnoma ohladimo.
Pripravimo čokoladno omako. Vse sestavine damo v kozico in med mešanjem nad soparo raztopimo.
Ko je biskvit ohlajen, ga prečno prerežemo na 2 plasti. Iz zamrzovalnika vzamemo sladoled in počakamo, da se nekoliko zmehča. Spodnjo plast položimo na postrežni pladenj ali krožnik in ga obložimo s kepicami sladoleda. Po sladoledu posujemo polovico sesekljane ali poljubno narezane čokolade in grobo nasekljanih lešnikov. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in tudi tega obložimo s sladoledom ter posujemo s preostalimi ostružki in lešniki. Torto prelijemo z malo omake, ki jo po potrebi še malo segrejemo, in postrežemo. Preostalo omako ponudimo v omačnici.
Nasvet
Omako lahko pripravimo tudi vnaprej, v hladilniku jo lahko hranimo najdlje tri dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Nekaj ur pred uporabo jo vzamemo iz zamrzovalnika.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz kreše s cmočki
Njoki s kremno paradižnikovo omako in špinačo
Kremna paradižnikova omaka z njoki nikoli ne razočara.