
Čokoladna torta s sladoledom in lešniki
Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade
Čokoladna torta s sladoledom in lešniki
Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade

Sestavine
biskvit
- 85 g masla
- 4 žlice kakava v prahu
- 5 jajc
- 170 g rjavega sladkorja
- 100 g moke
temna čokoladna omaka
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 50 g masla
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- 1 žlica instantne kave
- 3 žlice vrele vode
sladoled in okras
- 1 l vaniljevega sladoleda
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g praženih lešnikov
- maslo za premaz modla
- 1 žlička kakava v prahu za posip pekača

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
biskvit
- 85 g masla
- 4 žlice kakava v prahu
- 5 jajc
- 170 g rjavega sladkorja
- 100 g moke
temna čokoladna omaka
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 50 g masla
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- 1 žlica instantne kave
- 3 žlice vrele vode
sladoled in okras
- 1 l vaniljevega sladoleda
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g praženih lešnikov
- maslo za premaz modla
- 1 žlička kakava v prahu za posip pekača
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Dno in obod modla za torte premera 23 cm namastimo z maslom in dno obložimo še s papirjem za peko, ga dodatno namastimo in posujemo z žličko kakava v prahu. Kakav, ki se ni prijel na model, odstranimo.
V skledo damo jajca in sladkor in ju z električnim mešalnikom stepamo 5 minut, da dobimo svetlo penasto maso. Maslo raztopimo in ga ohladimo. Vlijemo ga ob robu sklede, nato pa vanjo presejemo še moko in kakav v prahu. Vse skupaj previdno zmešamo z veliko žlico tako, da v testu ohranimo čim več zraka. Testo vlijemo v model in pečemo 20 minut. V modlu ga ohlajamo 5 minut, nato ga zvrnemo na rešeto in popolnoma ohladimo.
Pripravimo čokoladno omako. Vse sestavine damo v kozico in med mešanjem nad soparo raztopimo.
Ko je biskvit ohlajen, ga prečno prerežemo na 2 plasti. Iz zamrzovalnika vzamemo sladoled in počakamo, da se nekoliko zmehča. Spodnjo plast položimo na postrežni pladenj ali krožnik in ga obložimo s kepicami sladoleda. Po sladoledu posujemo polovico sesekljane ali poljubno narezane čokolade in grobo nasekljanih lešnikov. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in tudi tega obložimo s sladoledom ter posujemo s preostalimi ostružki in lešniki. Torto prelijemo z malo omake, ki jo po potrebi še malo segrejemo, in postrežemo. Preostalo omako ponudimo v omačnici.
Nasvet
Omako lahko pripravimo tudi vnaprej, v hladilniku jo lahko hranimo najdlje tri dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Nekaj ur pred uporabo jo vzamemo iz zamrzovalnika.