Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Skutni cmoki s kostanjem in suhimi slivami

Skutni cmoki s kostanjem in suhimi slivami

Čas priprave 1 h + zamrzovanje + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

testo

  • 250 g puste skute
  • 100 g masla
  • 125 g kisle smetane
  • 200 g toasta (brez skorje)
  • 100 g ostre pšenične moke
  • 4 jajca
  • ½ žlice vaniljevega sladkorja
  • malo soli
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče

nadev

  • 200 g kuhanega kostanja (ali kostanjevega pireja)
  • 100 g suhih sliv brez koščic
  • 1 žlica ruma
  • 100 g sladkorja v prahu
  • mleti lešniki in sladkor za povaljanje
  • sladkor v prahu za posip

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

testo

  • 250 g puste skute
  • 100 g masla
  • 125 g kisle smetane
  • 200 g toasta (brez skorje)
  • 100 g ostre pšenične moke
  • 4 jajca
  • ½ žlice vaniljevega sladkorja
  • malo soli
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče

nadev

  • 200 g kuhanega kostanja (ali kostanjevega pireja)
  • 100 g suhih sliv brez koščic
  • 1 žlica ruma
  • 100 g sladkorja v prahu
  • mleti lešniki in sladkor za povaljanje
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Za nadev pretlačimo kostanj. Suhe slive narežemo na drobne kocke in jih pomešamo s pretlačenim kostanjem, sladkorjem v prahu in rumom. Iz te mase naredimo 12 kroglic, ki jih zamrznemo.

2

Za skutne cmoke narežemo toast na drobne kocke in nanje presejemo moko. Mlačno maslo pomešamo z jajci. Pomokane krušne kocke in jajčno zmes pomešamo z ostalimi sestavinami za cmoke: skuto, kislo smetano, vaniljevim sladkorjem, soljo ter nastrgano lupino limone in pomaranče. Maso pustimo počivati eno uro, da se sestavine dobro prepojijo, nato še enkrat premešamo.

3

Skutno testo razdelimo na 12 delov. Zamrznjene kostanjeve kroglice vtisnemo v skutno testo in oblikujemo 12 lepih cmokov. Cmoke kuhljamo 10 minut v slani vreli vodi. S penovko jih poberemo iz vode in povaljamo v mešanici lešnikov in sladkorja. Preden skutne cmoke ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.