
Skutni cmoki s kostanjem in suhimi slivami
Skutni cmoki s kostanjem in suhimi slivami

Sestavine
testo
- 250 g puste skute
- 100 g masla
- 125 g kisle smetane
- 200 g toasta (brez skorje)
- 100 g ostre pšenične moke
- 4 jajca
- ½ žlice vaniljevega sladkorja
- malo soli
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
nadev
- 200 g kuhanega kostanja (ali kostanjevega pireja)
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 1 žlica ruma
- 100 g sladkorja v prahu
- mleti lešniki in sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo
- 250 g puste skute
- 100 g masla
- 125 g kisle smetane
- 200 g toasta (brez skorje)
- 100 g ostre pšenične moke
- 4 jajca
- ½ žlice vaniljevega sladkorja
- malo soli
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
nadev
- 200 g kuhanega kostanja (ali kostanjevega pireja)
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 1 žlica ruma
- 100 g sladkorja v prahu
- mleti lešniki in sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Za nadev pretlačimo kostanj. Suhe slive narežemo na drobne kocke in jih pomešamo s pretlačenim kostanjem, sladkorjem v prahu in rumom. Iz te mase naredimo 12 kroglic, ki jih zamrznemo.
Za skutne cmoke narežemo toast na drobne kocke in nanje presejemo moko. Mlačno maslo pomešamo z jajci. Pomokane krušne kocke in jajčno zmes pomešamo z ostalimi sestavinami za cmoke: skuto, kislo smetano, vaniljevim sladkorjem, soljo ter nastrgano lupino limone in pomaranče. Maso pustimo počivati eno uro, da se sestavine dobro prepojijo, nato še enkrat premešamo.
Skutno testo razdelimo na 12 delov. Zamrznjene kostanjeve kroglice vtisnemo v skutno testo in oblikujemo 12 lepih cmokov. Cmoke kuhljamo 10 minut v slani vreli vodi. S penovko jih poberemo iz vode in povaljamo v mešanici lešnikov in sladkorja. Preden skutne cmoke ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.