
Škotska jajca s šparglji in majonezno pomako
Pripravo škotskih jajc si lahko olajšate tako, da uporabite preostanek pirhov
Škotska jajca s šparglji in majonezno pomako
Pripravo škotskih jajc si lahko olajšate tako, da uporabite preostanek pirhov

Sestavine
- 16 zelenih špargljev
- 10 dag vodne kreše
- 1 žlica limonovega soka
- 1,5 dl majoneze
škotska jajca
- 400 g olupljenega krompirja
- 400 g očiščene dimljene postrvi
- 16 prepeličjih jajc (ali 8 manjših kokošjih jajc)
- 25 g masla
- 2 žlici mleka
- 50 g moke za paniranje
- 2 stepeni jajci za paniranje
- 100 g krušnih drobtin za paniranje
- sončnično olje za cvrenje
- sol

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
- 16 zelenih špargljev
- 10 dag vodne kreše
- 1 žlica limonovega soka
- 1,5 dl majoneze
škotska jajca
- 400 g olupljenega krompirja
- 400 g očiščene dimljene postrvi
- 16 prepeličjih jajc (ali 8 manjših kokošjih jajc)
- 25 g masla
- 2 žlici mleka
- 50 g moke za paniranje
- 2 stepeni jajci za paniranje
- 100 g krušnih drobtin za paniranje
- sončnično olje za cvrenje
- sol
Postopek
Krompir narežemo na kocke in ga damo v vrelo slano vodo. Po 5 minutah priložimo na kose natrgano postrvje meso in oboje skuhamo do mehkega. Nato krompir in ribo odcedimo ter z maslom in mlekom pretlačimo v gost pire. Pustimo, da se ohladi. Medtem v trdo skuhamo jajca, kokošja kuhamo 8 minut, prepeličja pa 2 minuti. Ohladimo jih pod tekočo mrzlo vodo.
Jajca olupimo. Ko se pire ohladi, z njim obložimo jajca. Za prepeličje jajce damo na dlan žlico pireja, nanj položimo jajce in ga popolnoma obdamo s pirejem (za kokošje vzamemo nekaj več pireja). Vsako jajce nato povaljamo v moki, stepenih jajcih in drobtinah ter odlagamo na papir za peko. Panirana jajca nato za eno uro postavimo na hladno, da se obloga učvrsti (lahko tudi čez noč).
Pripravimo majonezno pomako. Vodno krešo v sekljalniku fino sesekljamo z žlico limonovega soka in vmešamo v majonezo. Špargljem odrežemo olesenele dele stebla in jih kuhamo v vreli vodi 4 minute, nato jih odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. To lahko naredimo že prejšnji dan.
Pred postrežbo jajca v vročem olju hrustljavo ocvremo z vseh strani. Ocvrta položimo na papirnato brisačo, da se odcedijo. Postrežemo jih s šparglji in majonezno omako z vodno krešo, v katero pomakamo jajca in šparglje.
Nasvet
Škotska jajca so britanska specialiteta, ki naj bi jo izumili v londonski veleblagovnici Fortnum & Mason leta 1738. Po tradicionalnem receptu trdo kuhano kokošje jajce obložijo z začinjenim mletim mesom, ki ga iztisnejo iz klobase, nato pa jajce povaljajo v krušnih drobtinah in ocvrejo.