
Skledica s pečeno cvetačo in brokolijem ter prelivom iz tahinija in humusa
Cvetača in brokoli, kot ju še ne poznate
Skledica s pečeno cvetačo in brokolijem ter prelivom iz tahinija in humusa
Cvetača in brokoli, kot ju še ne poznate

Sestavine
- 200 g cvetačnih cvetov
- 200 g brokolijevih cvetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g kuhane kvinoje
- 2 kuhani rdeči pesi
- velika pest mlade špinače
- 10 orehovih jedrc
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- 3 žlice humusa
- 1 limona
- sol

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 200 g cvetačnih cvetov
- 200 g brokolijevih cvetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g kuhane kvinoje
- 2 kuhani rdeči pesi
- velika pest mlade špinače
- 10 orehovih jedrc
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- 3 žlice humusa
- 1 limona
- sol
Postopek
Dan prej spečemo cvetačo in brokoli. Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo in brokoli damo v velik pekač, zabelimo z oljem in solimo. Pečemo 25 do 30 minut, da se zlato rjavo obarvata in spečeta. Pustimo, da se popolnoma ohladita.
Peso narežemo na rezine, orehe popražimo in nasekljamo. V 2 skledici razdelimo kuhano kvinojo, jo obložimo z na rezine narezano rdečo peso, nato s špinačo, cvetačo, brokolijem in orehi. V lončku zmešamo tahini, humus, sok ½ limone in 1 žlico vode. Solato zabelimo s prelivom, tik preden jemo. Preostalo polovico limone narežemo na krhlje in jo priložimo solati.
Nasvet
Kvinojo pred kuhanjem dobro oplaknemo z vročo vodo, da se znebimo naravno prisotnih grenkih snovi. Kuhamo jo 15 do 20 minut oziroma po navodilih na zavitku. Kvinojo lahko skuhamo že dan prej.
Nasvet
Za humus ločevinko čičerke (400 g) oplaknemo in odcedimo. Skupaj s sokom ½ limone, 1 strokom česna, 2 žlicama oljčnega olja, 2 žlicama tahinija in ščepom soli gladko zmeljemo v multipraktiku.