Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Skledica s pečeno cvetačo in brokolijem ter prelivom iz tahinija in humusa

Cvetača in brokoli, kot ju še ne poznate

Skledica s pečeno cvetačo in brokolijem ter prelivom iz tahinija in humusa

Cvetača in brokoli, kot ju še ne poznate

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 200 g cvetačnih cvetov
  • 200 g brokolijevih cvetov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 250 g kuhane kvinoje
  • 2 kuhani rdeči pesi
  • velika pest mlade špinače
  • 10 orehovih jedrc
  • 2 žlici tahinija (sezamove paste)
  • 3 žlice humusa
  • 1 limona
  • sol

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 200 g cvetačnih cvetov
  • 200 g brokolijevih cvetov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 250 g kuhane kvinoje
  • 2 kuhani rdeči pesi
  • velika pest mlade špinače
  • 10 orehovih jedrc
  • 2 žlici tahinija (sezamove paste)
  • 3 žlice humusa
  • 1 limona
  • sol

Postopek

1

Dan prej spečemo cvetačo in brokoli. Pečico segrejemo na 200  °C. Cvetačo in brokoli damo v velik pekač, zabelimo z oljem in solimo. Pečemo 25 do 30 minut, da se zlato rjavo obarvata in spečeta. Pustimo, da se popolnoma ohladita.

2

Peso narežemo na rezine, orehe popražimo in nasekljamo. V 2 skledici razdelimo kuhano kvinojo, jo obložimo z na rezine narezano rdečo peso, nato s špinačo, cvetačo, brokolijem in orehi. V lončku zmešamo tahini, humus, sok ½  limone in 1 žlico vode. Solato zabelimo s prelivom, tik preden jemo. Preostalo polovico limone narežemo na krhlje in jo priložimo solati.

Nasvet

Kvinojo pred kuhanjem dobro oplaknemo z vročo vodo, da se znebimo naravno prisotnih grenkih snovi. Kuhamo jo 15 do 20 minut oziroma po navodilih na zavitku. Kvinojo lahko skuhamo že dan prej.

Nasvet

Za humus ločevinko čičerke (400 g) oplaknemo in odcedimo. Skupaj s sokom ½ limone, 1  strokom česna, 2 žlicama oljčnega olja, 2 žlicama tahinija in ščepom soli gladko zmeljemo v multipraktiku.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.