
Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča
Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.
Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča
Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.

Sestavine
- 1 kg škampovih glav in oklepov
- 3 dl belega vina
- 5 dl paradižnikove osnove
- 1 dl oljčnega olja
- večja posoda ledu

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 1 kg škampovih glav in oklepov
- 3 dl belega vina
- 5 dl paradižnikove osnove
- 1 dl oljčnega olja
- večja posoda ledu
Postopek
V večji kozici segrejemo oljčno olje. V posodo iztisnemo vsebino glav škampov, nato dodamo tudi iztisnjene škampove glave in oklepe ter dobro popražimo.

Ko zadišijo, dodamo led in kozico odstavimo s kuhališča. Počakamo, da se led stopi – s tem se zadrži večina okusa iz škampovih glav in oklepov. Pomembno je, da čim manj mešamo.

Ko se led povsem stopi, pristavimo kozico na nizek ogenj in prilijemo vino. Postopoma zvišujemo temperaturo do vrenja. Ko alkohol v vinu povre, dodamo paradižnikovo osnovo in na majhnem ognju kuhamo še 1 uro.

Po uri kuhanja osnovo precedimo skozi grobo sito, jo ponovno zlijemo v kozico in kuhamo na zmernem ognju, da se tekočina zreducira v lepo gosto škampovo osnovo.

Nasvet
Paradižnikovo osnovo pripravimo tako, da popraženi čebuli dodamo olupljen paradižnik, dolgo kuhamo in nato pretlačimo. Osnove ne začinimo, zato da ohrani čisti okus paradižnika – začinimo raje jed, ki ji osnovo dodajamo. Izberemo sočen, dišeč, zrel sezonski paradižnik iz bližnje okolice. Tak ima največ okusa! (Osnovo lahko sicer v tej jedi nadomestimo tudi s pasiranim paradižnikom.)