
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi

Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso obrišemo s kuhinjsko brisačko in ga z maščobno stranjo navzdol položimo v pekač. Drobno sesekljamo 2 čilija, 3 stroke česna in timijanove lističe, jih zmešamo s 3 žlicami olja, soljo in poprom ter z mešanico natremo meso. Meso zdaj obrnemo z maščobno stranjo navzgor in ga natremo še po tej strani.
Meso postavimo v pečico za 40 do 50 minut, če želimo manj pečeno meso (medium-rare), za srednje pečeno (medium) pa ga pečemo 10 do 15 minut dlje. Če imamo termometer za meso, bo središčna temperatura 55 °C za manj pečeno in 62 °C za srednje pečeno meso.
Medtem v suhi ponvici popražimo pinjole, da se rahlo obarvajo, nato jih stresemo v skledo. V kozici segrejemo 1 žlico olja, tanko narežemo preostali česen in ga na hitro popražimo, da se rahlo obarva. Stresemo ga v drugo skledo. Preostali čili drobno sesekljamo in ga dodamo v skledo k česnu, dodamo še gorčico, kis, sol in poper. Zmešamo z metlico, nato vmešamo še preostale 4 žlice olja in polovico nasekljanega peteršilja.
Pečeno meso pustimo počivati 20 minut, nato ga narežemo na tanke rezine in razporedimo na servirni krožnik. Prelijemo ga z malo preliva ter posujemo s pinjolami in preostalim peteršiljem. Preostali preliv postrežemo v skledici, da si vsak lahko še dodatno zabeli meso.
Nasvet
Meso naj ima maščobno plast, mesarja pa prosimo, da ga poveže, da ima lepo obliko pečenke.
Nasvet
Meso lahko z začinjenim oljem natremo že dan prej. Iz hladilnika ga vzamemo približno dve uri pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo.