
Rostbif na špinači in raguju iz paprike in zelene
Rostbif na špinači in raguju iz paprike in zelene

Sestavine
- 1 steak iz govejega hrbta (200 g)
- 150 g špinače
- poper
ragu
- sol
- 1 žlica olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 oranžna paprika
- 10 razkoščičenih oliv kalamata
- 1 žlica kaper
- ½ žličke suhega ali žlička svežega origana
- 1 žlička balzamičnega kisa

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 1 steak iz govejega hrbta (200 g)
- 150 g špinače
- poper
ragu
- sol
- 1 žlica olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 oranžna paprika
- 10 razkoščičenih oliv kalamata
- 1 žlica kaper
- ½ žličke suhega ali žlička svežega origana
- 1 žlička balzamičnega kisa
Postopek
Čebulo in česen olupimo, papriko očistimo semen. Čebulo in stebelno zeleno narežemo na tanke rezine, papriko narežemo na rezine, česen pa na palčke. Olive razpolovimo.
V globoki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in česen, ponev pokrijemo, na nizki temperaturi dušimo 5 minut in med dušenjem enkrat premešamo. Prilijemo paradižnik in pločevinko vode, nato dodamo vse druge sestavine za ragu. Ponev pokrijemo in dušimo 30 minut.
Segrejemo rebrasto ponev ali ponev z dnom proti sprejemanju. Steak potresemo s črnim poprom in ga v ponvi pečemo na obeh straneh, skupaj 6 minut. Preložimo ga na krožnik, solimo in pustimo počivati, medtem ko ovenimo špinačo. Damo jo v ponev, pokrijemo in pustimo na nizki temperaturi, da upade.
Na dva krožnika razdelimo ragu, nanj razporedimo špinačo, nato narežemo steak in ga položimo na špinačo.