
Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.
Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.

Sestavine
- 750 g filejev atlantskega morskega lista ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno sesekljane limonske trave
- 1 rdeč feferon
- 70 g rumene ali zelene karijeve paste
- 400 g kokosovega mleka
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 majhni beli čebuli
- 350 g mladega stročjega fižola
- 1 žlica drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega koriandra
- 35 g praženih oreškov makadamija
- riž basmati za prilogo
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- 750 g filejev atlantskega morskega lista ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno sesekljane limonske trave
- 1 rdeč feferon
- 70 g rumene ali zelene karijeve paste
- 400 g kokosovega mleka
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 majhni beli čebuli
- 350 g mladega stročjega fižola
- 1 žlica drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega koriandra
- 35 g praženih oreškov makadamija
- riž basmati za prilogo
Postopek
Česen olupimo in stremo. Feferon operemo, mu odstranimo semena in ga na drobno sesekljamo, nekaj tankih kolutov pa prihranimo. Čebuli olupimo in drobno nasekljamo, stročji fižol narežemo na približno 3 centimetre dolge kose, ribo pa na približno 3 centimetre velike kocke. Oreške makadamija sesekljamo.
V veliki kozici segrejemo oljčno olje in v njej popražimo česen, limonsko travo, feferon in karijevo pasto. Dodamo kokosovo mleko in jušno osnovo ter zavremo. Ko zavre, dodamo čebulo in stročji fižol ter pokrijemo. Pustimo vreti še 5 minut, da se stročji fižol malo zmehča, nato dodamo ribo. Kuhamo toliko časa, da se riba skuha in stročji fižol zmehča.
V skledici pomešamo limonovo lupinico, koriander, prihranjeni feferon in oreške makadamija ter posipamo po ribjem kariju. Postrežemo z rižem basmati.