
Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.
Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.

Sestavine
- 750 g filejev atlantskega morskega lista ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno sesekljane limonske trave
- 1 rdeč feferon
- 70 g rumene ali zelene karijeve paste
- 400 g kokosovega mleka
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 majhni beli čebuli
- 350 g mladega stročjega fižola
- 1 žlica drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega koriandra
- 35 g praženih oreškov makadamija
- riž basmati za prilogo

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 750 g filejev atlantskega morskega lista ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno sesekljane limonske trave
- 1 rdeč feferon
- 70 g rumene ali zelene karijeve paste
- 400 g kokosovega mleka
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 majhni beli čebuli
- 350 g mladega stročjega fižola
- 1 žlica drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega koriandra
- 35 g praženih oreškov makadamija
- riž basmati za prilogo
Postopek
Česen olupimo in stremo. Feferon operemo, mu odstranimo semena in ga na drobno sesekljamo, nekaj tankih kolutov pa prihranimo. Čebuli olupimo in drobno nasekljamo, stročji fižol narežemo na približno 3 centimetre dolge kose, ribo pa na približno 3 centimetre velike kocke. Oreške makadamija sesekljamo.
V veliki kozici segrejemo oljčno olje in v njej popražimo česen, limonsko travo, feferon in karijevo pasto. Dodamo kokosovo mleko in jušno osnovo ter zavremo. Ko zavre, dodamo čebulo in stročji fižol ter pokrijemo. Pustimo vreti še 5 minut, da se stročji fižol malo zmehča, nato dodamo ribo. Kuhamo toliko časa, da se riba skuha in stročji fižol zmehča.
V skledici pomešamo limonovo lupinico, koriander, prihranjeni feferon in oreške makadamija ter posipamo po ribjem kariju. Postrežemo z rižem basmati.