
Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.
Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.

Sestavine
- 750 g filejev atlantskega morskega lista ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno sesekljane limonske trave
- 1 rdeč feferon
- 70 g rumene ali zelene karijeve paste
- 400 g kokosovega mleka
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 majhni beli čebuli
- 350 g mladega stročjega fižola
- 1 žlica drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega koriandra
- 35 g praženih oreškov makadamija
- riž basmati za prilogo
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 750 g filejev atlantskega morskega lista ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno sesekljane limonske trave
- 1 rdeč feferon
- 70 g rumene ali zelene karijeve paste
- 400 g kokosovega mleka
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 majhni beli čebuli
- 350 g mladega stročjega fižola
- 1 žlica drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega koriandra
- 35 g praženih oreškov makadamija
- riž basmati za prilogo
Postopek
Česen olupimo in stremo. Feferon operemo, mu odstranimo semena in ga na drobno sesekljamo, nekaj tankih kolutov pa prihranimo. Čebuli olupimo in drobno nasekljamo, stročji fižol narežemo na približno 3 centimetre dolge kose, ribo pa na približno 3 centimetre velike kocke. Oreške makadamija sesekljamo.
V veliki kozici segrejemo oljčno olje in v njej popražimo česen, limonsko travo, feferon in karijevo pasto. Dodamo kokosovo mleko in jušno osnovo ter zavremo. Ko zavre, dodamo čebulo in stročji fižol ter pokrijemo. Pustimo vreti še 5 minut, da se stročji fižol malo zmehča, nato dodamo ribo. Kuhamo toliko časa, da se riba skuha in stročji fižol zmehča.
V skledici pomešamo limonovo lupinico, koriander, prihranjeni feferon in oreške makadamija ter posipamo po ribjem kariju. Postrežemo z rižem basmati.