© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rižev narastek z jabolki

Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho

Rižev narastek z jabolki

Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho

Čas priprave 1 h 30 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Rizev_Narastek

Sestavine

  • 180 g okroglozrnatega riža
  • 5 dl mleka
  • malo soli
  • 60 g masla
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička limonovega soka
  • 5 jajc
  • 60 g sladkorja
  • oblat (vafelj) v velikosti modla
  • maslo in drobtine za model

nadev

  • 3–4 jabolka
  • sladkor v prahu in cimet

Sestavine

  • 180 g okroglozrnatega riža
  • 5 dl mleka
  • malo soli
  • 60 g masla
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička limonovega soka
  • 5 jajc
  • 60 g sladkorja
  • oblat (vafelj) v velikosti modla
  • maslo in drobtine za model

nadev

  • 3–4 jabolka
  • sladkor v prahu in cimet

Postopek

1

Riž prevremo (nekaj minut) v pol litra vode, nato ga odcedimo in v mleku do mehkega zdušimo. V riž vmešamo maslo, sol, vaniljev sladkor in limonov sok ter ohladimo.

2

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in 30 g sladkorja penasto stepemo in vmešamo v ohlajeno riževo maso. Beljake stepemo s 30 g sladkorja v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Polovico riževe mase napolnimo v pomaščen in z drobtinami posipan model za narastke. Pokrijemo ga z oblatom, da se jabolka ne pogreznejo na dno.

3

Pečico segrejemo na 180 °C. Za nadev olupimo jabolka in jim odstranimo peščišča. Jabolka narežemo na tanke lističe in jih enakomerno porazdelimo po oblatu; potresemo jih s sladkorjem v prahu in cimetom. Preostalo riževo maso enakomerno porazdelimo po jabolkih. Narastek postavimo v ogreto pečico in ga pečemo približno pol ure.

4

Še topel narastek potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Zraven ponudimo sadno omako, na primer iz jagod.

Priljubljeni recepti

Goveja juha s kruhovimi pogačicami

Juha s prav delikatesno prilogo

3 h
Enostavno

Pečen krompirček s parmezanom in pomakami

Popolno hrustljav krompirček za dolge večere pred televizorjem

1 h 30 min
Enostavno

Rezanci Alfredo po ameriško

Kremna omaka alfredo izvira iz Rima, kjer ji rečejo tudi fettuccine al burro (fetuccine z maslom). A še posebno priljubljena je v ZDA, kjer so recept prilagodili in mu dodali sladko smetano in nekaj začimb.

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.