Kaj boste skuhali danes?
Rižev narastek z jabolki
Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho
Rižev narastek z jabolki
Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho
Sestavine
- 180 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- malo soli
- 60 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 5 jajc
- 60 g sladkorja
- oblat (vafelj) v velikosti modla
- maslo in drobtine za model
nadev
- 3–4 jabolka
- sladkor v prahu in cimet
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 180 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- malo soli
- 60 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 5 jajc
- 60 g sladkorja
- oblat (vafelj) v velikosti modla
- maslo in drobtine za model
nadev
- 3–4 jabolka
- sladkor v prahu in cimet
Postopek
Riž prevremo (nekaj minut) v pol litra vode, nato ga odcedimo in v mleku do mehkega zdušimo. V riž vmešamo maslo, sol, vaniljev sladkor in limonov sok ter ohladimo.
Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in 30 g sladkorja penasto stepemo in vmešamo v ohlajeno riževo maso. Beljake stepemo s 30 g sladkorja v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Polovico riževe mase napolnimo v pomaščen in z drobtinami posipan model za narastke. Pokrijemo ga z oblatom, da se jabolka ne pogreznejo na dno.
Pečico segrejemo na 180 °C. Za nadev olupimo jabolka in jim odstranimo peščišča. Jabolka narežemo na tanke lističe in jih enakomerno porazdelimo po oblatu; potresemo jih s sladkorjem v prahu in cimetom. Preostalo riževo maso enakomerno porazdelimo po jabolkih. Narastek postavimo v ogreto pečico in ga pečemo približno pol ure.
Še topel narastek potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Zraven ponudimo sadno omako, na primer iz jagod.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič s šunko, sirom in marinirano redkvico
Povzdignjena različica sendviča s šunko in sirom