
Rižev narastek z jabolki
Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho
Rižev narastek z jabolki
Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho

Sestavine
- 180 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- malo soli
- 60 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 5 jajc
- 60 g sladkorja
- oblat (vafelj) v velikosti modla
- maslo in drobtine za model
nadev
- 3–4 jabolka
- sladkor v prahu in cimet

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 180 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- malo soli
- 60 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 5 jajc
- 60 g sladkorja
- oblat (vafelj) v velikosti modla
- maslo in drobtine za model
nadev
- 3–4 jabolka
- sladkor v prahu in cimet
Postopek
Riž prevremo (nekaj minut) v pol litra vode, nato ga odcedimo in v mleku do mehkega zdušimo. V riž vmešamo maslo, sol, vaniljev sladkor in limonov sok ter ohladimo.
Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in 30 g sladkorja penasto stepemo in vmešamo v ohlajeno riževo maso. Beljake stepemo s 30 g sladkorja v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Polovico riževe mase napolnimo v pomaščen in z drobtinami posipan model za narastke. Pokrijemo ga z oblatom, da se jabolka ne pogreznejo na dno.
Pečico segrejemo na 180 °C. Za nadev olupimo jabolka in jim odstranimo peščišča. Jabolka narežemo na tanke lističe in jih enakomerno porazdelimo po oblatu; potresemo jih s sladkorjem v prahu in cimetom. Preostalo riževo maso enakomerno porazdelimo po jabolkih. Narastek postavimo v ogreto pečico in ga pečemo približno pol ure.
Še topel narastek potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Zraven ponudimo sadno omako, na primer iz jagod.