
Začinjeni vinski rjavčki
Mmm, tile rjavčki pa res dišijo po kuhanem vinu!
Začinjeni vinski rjavčki
Mmm, tile rjavčki pa res dišijo po kuhanem vinu!

Sestavine
- 100 g temne čokolade
- 150 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 veliko jajce
- 1 rumenjak
- 1 dl rdečega vina
- 50 g kakava v prahu
- 100 g moke
- ščep muškatnega oreška
- ščep mletih nageljnovih žbic
- 1⁄4 žličke mletega cimeta
- 1⁄4 žličke mletega ingverja
- ščep soli
- kakav v prahu za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 100 g temne čokolade
- 150 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 veliko jajce
- 1 rumenjak
- 1 dl rdečega vina
- 50 g kakava v prahu
- 100 g moke
- ščep muškatnega oreška
- ščep mletih nageljnovih žbic
- 1⁄4 žličke mletega cimeta
- 1⁄4 žličke mletega ingverja
- ščep soli
- kakav v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno pekača velikosti 20 x 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Čokolado stopimo v mikrovalovki ali v stekleni skledici nad kozico z vodo, ki nežno vre.
V skledi zmešamo moko, kakav, začimbe in sol. V drugi skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta masa, nato vmešamo jajce in rumenjak.
Jajčni masi dodamo stopljeno čokolado, vino in mešanico moke ter z metlico zmešamo le toliko, da se sestavine povežejo.
Testo nalijemo v pekač in pečemo 20 minut, da se komaj strdi. Če je pecivo na sredini še mehko, se bo učvrstilo med ohlajanjem. Hladnega narežemo na poljubne kose, posujemo s kakavom in postrežemo.