
Ramstek z gratiniranim krompirjevim narastkom
Ramstek z gratiniranim krompirjevim narastkom

Sestavine
- pribl. 300 g kakovostnega dobro uležanega rostbifa debeline 3 cm
- 2,5 dl olja za mariniranje
- 1 strok česna
- 1 vejica rožmarina
- 2 žlički čemaževega masla, ko postrežemo
krompirjev narastek
- sol
- poper
- 1 debelejši krompir
- 1 žlička masla
- 1 žlica drobno narezane čebule
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlička drobno naribanega parmezana

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.

Samo Kreft razkriva, kako poceni in zdravo jesti
Kako nahraniti družino za 200 evrov na mesec? Nekdanji tekmovalec MasterChefa Samo Kreft ima preprost, zdrav in učinkovit recept.

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.
Sestavine
- pribl. 300 g kakovostnega dobro uležanega rostbifa debeline 3 cm
- 2,5 dl olja za mariniranje
- 1 strok česna
- 1 vejica rožmarina
- 2 žlički čemaževega masla, ko postrežemo
krompirjev narastek
- sol
- poper
- 1 debelejši krompir
- 1 žlička masla
- 1 žlica drobno narezane čebule
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlička drobno naribanega parmezana
Postopek
Zrezek mariniramo 24 ur v zaprti posodi v olju, ki smo mu dodali olupljen in stisnjen strok česa ter vejico rožmarina.
Prilogo pripravimo tako, da surov krompir olupimo in ga narežemo na zelo tanke rezine. Kovinski obroč znotraj namažemo z maslom. Preostale sestavine za krompirjev narastek damo v skledo, začinimo in dobro zmešamo v gosto zmes. V obroč nadevamo najprej plast krompirjevih rezin, nato pa izmenično pripravljeno zmes in rezine krompirja, dokler ne porabimo vseh sestavin. Narastek pečemo v ponvi ali na pekaču v prej segreti pečici pri 180 °C približno 15 minut; nato ga na toplem prihranimo.
Z mariniranega zrezka dobro odcedimo olje ter ga na obeh straneh v vroči ponvi močno popečemo (2 minuti) in prav tako na obeh straneh začinimo s soljo in poprom. Nato meso v prej ogreti pečici srednje močno spečemo; pečemo približno 25 minut pri 100 °C. Zrezek vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo počivati.
Medtem postavimo pečen narastek približno za 5 minut v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C. Zrezek postrežemo s čemaževim maslom in gratiniranim krompirjevim narastkom.