
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca

Sestavine
- 2 velika sladka krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 300 g brstičnega ohrovta
- ščep muškatnega oreška
- 3 jajca
- sol
- kanec belega vinskega kisa za poširanje

Super ideje za hitro pripravljene večerje z lososom
Ko iščemo ideje, kako pripraviti kar najbolj hranljiv obrok v čim krajšem času, je ena od možnosti zagotovo losos, ki je kot nalašč za vroče poletne dni.

Krepke poletne juhe (za deževne dni)
Deževni dnevi kličejo po kosilu na žlico – zbrali smo ideje za krepke poletne juhe, ki bodo pogrele in navdušile z raznolikimi okusi.

Ne boste verjeli, iz česa so te sladice - in tako so božanske!
Zelenjavne sladice so odlična ideja, ko želimo porabiti zelenjavo z vrta. Bučke, korenček, fižol in pesa popestrijo nabor receptov in navdušijo s sočnostjo.
Sestavine
- 2 velika sladka krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 300 g brstičnega ohrovta
- ščep muškatnega oreška
- 3 jajca
- sol
- kanec belega vinskega kisa za poširanje
Postopek
Sladki krompir olupimo in narežemo na kose, ga damo v skledo, pokrijemo s prosojno folijo in v mikrovalovni pečici kuhamo 5 minut pri visoki jakosti, da se zmehča, vendar še ohrani obliko. Skledo odkrijemo in pustimo, da se ohladi. (Sladki krompir lahko skuhamo tudi v vodi ali v sopari).
Medtem v široki teflonski ponvi segrejemo olje in dodamo tanko narezano čebulo. Pražimo jo 5 do 8 minut, da začne karamelizirati. Dodamo narezan brstični ohrovt in na močnem ognju ob mešanju pražimo, da se zmehča. Ohrovt in čebulo potisnemo na eno stran ponve in dodamo sladki krompir, ki ga v ponvi zmečkamo s hrbtno stranjo lopatke. Pustimo 5 minut, da začne postajati na spodnji strani hrustljavo zapečen. Solimo in popramo, začinimo z muškatnim oreškom, primešamo ohrovt in čebulo ter krompir obrnemo, pri čemer pazimo, da ne razpade preveč. Pražimo še 5 minut, da zares zahrusta.
Medtem v kozici zavremo vodo s kancem belega vinskega kisa (brez soli). Voda mora le čisto nežno vreti. Vanjo previdno ubijemo jajca (še bolje je, da vsakega posebej ubijemo v zajemalko ali skodelico in nato počasi položimo v vodo) in počakamo 3 minute, da zakrknejo. S penovko jih poberemo iz vode in položimo na praženo zelenjavo. (Za poširanje jajc glej tudi postopek korak za korakom.)