Kaj boste skuhali danes?
Piškoti z brusnicami in belo čokolado (iz zamrzovalnika)
Piškoti z belo čokolado in brusnicami so že nekaj let pravi hit med prazničnimi slaščicami. Tokrat smo jih pripravili v različici, ki jo shranimo v zamrzovalnik, da bodo vedno pri roki.
Piškoti z brusnicami in belo čokolado (iz zamrzovalnika)
Piškoti z belo čokolado in brusnicami so že nekaj let pravi hit med prazničnimi slaščicami. Tokrat smo jih pripravili v različici, ki jo shranimo v zamrzovalnik, da bodo vedno pri roki.
Sestavine
- 225 g zmehčanega masla
- 75 g sladkorja
- 175 g kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički mletega cimeta
- 75 g suhih brusnic
- 100 g bele čokolade
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 225 g zmehčanega masla
- 75 g sladkorja
- 175 g kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički mletega cimeta
- 75 g suhih brusnic
- 100 g bele čokolade
Postopek
Maslo in sladkor stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo svetlo in puhasto zmes. Dodamo kondenzirano mleko in vaniljo ter stepamo še 1 minuto – le toliko, da se sestavine povežejo. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek in cimet. To mešanico dodamo mokrim sestavinam in zamesimo testo. Nežno vgnetemo brusnice in belo čokolado, nasekljano na majhne koščke.
Testo razdelimo na pol in vsako polovico oblikujemo v valj, debel približno 4 cm. Vsakega posebej zavijemo v dvojno plast papirja za peko. Konce zavežemo s trakom, nato valja zamrznemo za najmanj 24 ur, da je testo popolnoma trdo. (V zamrzovalniku se obdrži do 3 mesece.) Ko ga zamrznemo, je pomembno, da ostane zamrznjeno do peke.
Če bomo piškote podarili, vključimo še naslednje navodilo (ali pa ga shranimo zase):
Pečico segrej na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Testo nareži na kolute, debele 1 cm, in jih zloži na pekač, obložen s papirjem za peko. Med njimi pusti dovolj prostora, da se bodo lahko razlezli. Peci jih 12 minut, da se po robovih zlato obarvajo. Pusti, da se na pekaču ohlajajo 5 minut, nato jih preloži na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo.
Za darilo
Zamrznjeno testo za piškote lahko odnesemo s seboj na zabavo, kjer bomo piškote še isti večer spekli, ali pa ga podarimo in ga obdarovanec ali obdarovanka shrani v zamrzovalnik ter speče kdaj drugič. V tem primeru damo zamrznjeno testo za čas poti v hladilno torbo ali vrečo s hladilnimi vložki.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.