© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pečeno korenje s pestom iz korenčka in bazilike

Korenje je ena najstarejših gojenih vrtnin na svetu. Botaniki domnevajo, da izvira iz Irana, kjer so ga sprva gojili predvsem zaradi aromatičnega zelenja.

Pečeno korenje s pestom iz korenčka in bazilike

Korenje je ena najstarejših gojenih vrtnin na svetu. Botaniki domnevajo, da izvira iz Irana, kjer so ga sprva gojili predvsem zaradi aromatičnega zelenja.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 porcije
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pečeno korenje

Šele pozneje so ga začeli gojiti na način, da so zrasli vedno večjo koreni. Nekatere njegove bližnje sorodnike, kot sta denimo peteršilj in koriander, še danes gojijo zaradi zelenja. Korenje sprva ni bilo oranžno, temveč belo, vijoličasto ali rumeno. Oranžni korenček, ki je danes najbolj razširjen, so vzgojili Nizozemci in ga zanesljivo gojili od začetka 18. stoletja.

Danes je korenje nepogrešljiv del evropskih in drugih kuhinj, tudi slovenske. Nenazadnje brez njega ni goveje, kokošje ali zelenjavne juhe, uporabljamo pa ga še v celi vrsti drugih jedi. Pečeno ali na sopari kuhano korenje je imenitna priloga, odlična je celo korenčkova torta!

Sestavine

  • 2 šopka manjšega korenčka s stebli
  • sol
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 pesti sveže bazilike
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • 3 žlice sončničnih semen

Sestavine

  • 2 šopka manjšega korenčka s stebli
  • sol
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 pesti sveže bazilike
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • 3 žlice sončničnih semen

Postopek

1

Korenček olupimo in razpolovimo, stebla pa prihranimo. Nato korenje razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in posolimo. Pokapamo ga z oljčnim oljem in pečemo v pečici na 170 °C približno 10 minut.

Za pesto izberemo za 3 pesti opranih korenčkova stebla. Dodamo jim olupljen česen, parmezan, baziliko, sol in dve žlici sončničnih semen. Prilijemo oljčno olje in s paličnim mešalnikom dobro zmešamo.

Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži.

Popečeno korenje damo na kuskus, prelijemo s pestom, potresemo s sončničnimi semeni in okrasimo s preostalimi stebli.

kuskus in česen

Priljubljeni recepti

Venčki za praznik luči

Hanuka kaak

55 min
Enostavno

Enolončnica s klobaso, pečeno zelenjavo in lečo

Prav prijetno pogreje

50 min
Enostavno

Zloženka z jajčevci in paradižnikom

Enostavna zelenjavna zloženka

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.