
Pečeno korenje s pestom iz korenčka in bazilike
Korenje je ena najstarejših gojenih vrtnin na svetu. Botaniki domnevajo, da izvira iz Irana, kjer so ga sprva gojili predvsem zaradi aromatičnega zelenja.
Pečeno korenje s pestom iz korenčka in bazilike
Korenje je ena najstarejših gojenih vrtnin na svetu. Botaniki domnevajo, da izvira iz Irana, kjer so ga sprva gojili predvsem zaradi aromatičnega zelenja.

Šele pozneje so ga začeli gojiti na način, da so zrasli vedno večjo koreni. Nekatere njegove bližnje sorodnike, kot sta denimo peteršilj in koriander, še danes gojijo zaradi zelenja. Korenje sprva ni bilo oranžno, temveč belo, vijoličasto ali rumeno. Oranžni korenček, ki je danes najbolj razširjen, so vzgojili Nizozemci in ga zanesljivo gojili od začetka 18. stoletja.
Danes je korenje nepogrešljiv del evropskih in drugih kuhinj, tudi slovenske. Nenazadnje brez njega ni goveje, kokošje ali zelenjavne juhe, uporabljamo pa ga še v celi vrsti drugih jedi. Pečeno ali na sopari kuhano korenje je imenitna priloga, odlična je celo korenčkova torta!
Sestavine
- 2 šopka manjšega korenčka s stebli
- sol
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 50 g naribanega parmezana
- 2 pesti sveže bazilike
- 1,5 dl oljčnega olja
- 3 žlice sončničnih semen

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 2 šopka manjšega korenčka s stebli
- sol
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 50 g naribanega parmezana
- 2 pesti sveže bazilike
- 1,5 dl oljčnega olja
- 3 žlice sončničnih semen
Postopek
Korenček olupimo in razpolovimo, stebla pa prihranimo. Nato korenje razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in posolimo. Pokapamo ga z oljčnim oljem in pečemo v pečici na 170 °C približno 10 minut.
Za pesto izberemo za 3 pesti opranih korenčkova stebla. Dodamo jim olupljen česen, parmezan, baziliko, sol in dve žlici sončničnih semen. Prilijemo oljčno olje in s paličnim mešalnikom dobro zmešamo.
Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži.
Popečeno korenje damo na kuskus, prelijemo s pestom, potresemo s sončničnimi semeni in okrasimo s preostalimi stebli.