
Pomarančna smetanova sladica z viskijem
Ravno prav sladka sladica za božično večerjo.
Pomarančna smetanova sladica z viskijem
Ravno prav sladka sladica za božično večerjo.

Sestavine
- 4 pomaranče
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1,5 dl smetane za stepanje
- 2 žlici viskija
- 150 g grškega jogurta
- 2 žlici medu
- malo medu za preliv (po želji)
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 4 pomaranče
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1,5 dl smetane za stepanje
- 2 žlici viskija
- 150 g grškega jogurta
- 2 žlici medu
- malo medu za preliv (po želji)
Postopek
Pomaranče operemo in jim odrežemo dno in vrh. Damo jih na kuhinjsko desko in jih z ostrim nožem olupimo tako, da notranja bela kožica ostane na lupini. Nato jih filiramo in fileje narežemo na enako velike kose.
Na srednji temperaturi segrejemo ponev in v njej brez maščobe prepražimo ovsene kosmiče. Med praženjem, ki traja približno 3 do 5 minut, kosmiče večkrat premešamo. Pazimo, da se ne zažgejo. Prepražene damo na krožnik in ohladimo.
Smetano čvrsto stepemo skupaj z viskijem. Previdno vanjo vmešamo jogurt, ovsene kosmiče in med. Polovico smetanove mešanice razdelimo v 4 kozarce in pokrijemo s polovico pomarančnih koščkov. Vse skupaj še enkrat ponovimo, prelijemo z malo medu in postrežemo.
Nasvet
Sladica je različica tradicionalne škotske sladice cranachan, narejene iz stepene smetane, viskija, medu, malin in ovsenih kosmičev, čez noč namočenih v viskiju. Če pripravljamo sladico za otroke, viski zamenjamo z dvema ščepcema cimeta.