© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pomarančna smetanova sladica z viskijem

Ravno prav sladka sladica za božično večerjo.

Pomarančna smetanova sladica z viskijem

Ravno prav sladka sladica za božično večerjo.

Čas priprave 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pomarancna-smetanova-sladica-z-viskijem_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 4 pomaranče
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 1,5 dl smetane za stepanje
  • 2 žlici viskija
  • 150 g grškega jogurta
  • 2 žlici medu
  • malo medu za preliv (po želji)
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 4 pomaranče
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 1,5 dl smetane za stepanje
  • 2 žlici viskija
  • 150 g grškega jogurta
  • 2 žlici medu
  • malo medu za preliv (po želji)

Postopek

1

Pomaranče operemo in jim odrežemo dno in vrh. Damo jih na kuhinjsko desko in jih z ostrim nožem olupimo tako, da notranja bela kožica ostane na lupini. Nato jih filiramo in fileje narežemo na enako velike kose.

2

Na srednji temperaturi segrejemo ponev in v njej brez maščobe prepražimo ovsene kosmiče. Med praženjem, ki traja približno 3 do 5 minut, kosmiče večkrat premešamo. Pazimo, da se ne zažgejo. Prepražene damo na krožnik in ohladimo.

3

Smetano čvrsto stepemo skupaj z viskijem. Previdno vanjo vmešamo jogurt, ovsene kosmiče in med. Polovico smetanove mešanice razdelimo v 4 kozarce in pokrijemo s polovico pomarančnih koščkov. Vse skupaj še enkrat ponovimo, prelijemo z malo medu in postrežemo.

Nasvet

Sladica je različica tradicionalne škotske sladice cranachan, narejene iz stepene smetane, viskija, medu, malin in ovsenih kosmičev, čez noč namočenih v viskiju. Če pripravljamo sladico za otroke, viski zamenjamo z dvema ščepcema cimeta.

Priljubljeni recepti

Kruhki bagel

Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.