
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 3 dl mleka
- 40 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- rastlinsko olje za premaz
- moka za delovno površino
nadev
- 25 g stopljenega masla
- 75 g sladkorja muskovado
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g posušenih brusnic
- 100 g posušenih marelic
glazura
- 50 gramov kristalnega sladkorja
- 4 žlice vode
za okras
- 200 g sladkorja v prahu
- naribana lupina 1 limone
- 2 žlici vode

Božansko meso, ki se kar topi v ustih
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

7 osvežilnih sladic, s katerimi se lahko sladkate ta vikend
Sladice niso le razvajanje za brbončice, ampak tudi priložnost za sprostitev in druženje ob skupni mizi, še posebej ob koncu tedna.

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 3 dl mleka
- 40 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- rastlinsko olje za premaz
- moka za delovno površino
nadev
- 25 g stopljenega masla
- 75 g sladkorja muskovado
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g posušenih brusnic
- 100 g posušenih marelic
glazura
- 50 gramov kristalnega sladkorja
- 4 žlice vode
za okras
- 200 g sladkorja v prahu
- naribana lupina 1 limone
- 2 žlici vode
Postopek
V večjo skledo presejemo moko, ji dodamo sol in kvas, premešamo in v sredini naredimo jamico. V kozico damo mleko z maslom in segrejemo toliko, da se maslo stopi; mešanica mora biti mlačna. Masleno mleko zlijemo v moko, dodamo še jajce in zmešamo v mehko testo. Če je treba, dodamo še malo moke.
Testo preložimo na dobro pomokano delovno površino in ga gnetemo približno 5 minut, da postane gladko, elastično in da se ne lepi več na prste. Po potrebi dodamo še malo moke.
Skledo premažemo z rastlinskim oljem in vanjo damo zgneteno testo. Obračamo ga v skledi, da se obda z oljem. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo na toplo za eno uro oziroma tako dolgo, da testo podvoji volumen. Pravokotni pekač rahlo premažemo z oljem. Posušene marelice narežemo na koščke.
Vzhajano testo v skledi na hitro pregnetemo in zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Razvaljamo ga v pravokotnik debeline 1 cm. Daljša stranica pravokotnika naj meri približno 35 cm. Testo premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem, cimetom in suhim sadjem.
Obloženo testo tesno zvijemo, zvitek pa narežemo na 9 kosov. Položimo jih v pripravljen pekač s prerezano stranjo navzdol. Med njimi naj bo nekaj praznega prostora. Pekač pokrijemo s prtičkom in polžke pustimo vzhajati pol ure.
Pečico segrejemo na 190 °C in polžke pečemo 20 do 25 minut, da postanejo lepe rjave barve. Medtem v 4 žlicah vode stopimo 50 g sladkorja.
Pečene polžke takoj glaziramo tako, da jih premažemo s pripravljenim sladkornim sirupom. Postavimo jih na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo. Ko se ohladijo, zmešamo sladkor v prahu z naribano limonovo lupino in približno 2 žlicama vode ter s to zmesjo pokapljamo polžke.