
Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom
Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.
Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom
Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 3 pastinaki
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 3,3 dl jabolčnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
- pest sesekljanega peteršilja za posip
- krompirjev pire za prilogo

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 3 pastinaki
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 3,3 dl jabolčnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
- pest sesekljanega peteršilja za posip
- krompirjev pire za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso narežemo na kocke, čebulo na trakove, stebelno zeleno na koščke, pastinak ostrgamo in ga narežemo na večje kose.
V veliki težki ognjevarni kozici s pokrovko segrejemo olje in na njem v več porcijah rjavo popečemo meso. Meso poberemo iz kozice in v njej skupaj pražimo še čebulo, stebelno zeleno, pastinak in lovor 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Poprašimo z moko in dobro premešamo, nato dodamo popečeno meso in sokove, ki so se izcedili iz mesa.
Prilijemo jabolčnik in jušno osnovo, da sta meso in zelenjava pokrita. Solimo, popramo in segrejemo do nežnega vrenja, nato kozico pokrijemo in postavimo v pečico za 2 uri. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo, po želji s krompirjevim pirejem.
Jabolčnik - mošt, sok, vino?
Jabolčnik, ki pri nas nosi številna imena – jabučnik, jabolkovec, jabošnica, tolkovec, tokc, tukla, pa tudi bunkovec in žvižgovec – se lahko uporabi na najrazličnejše načine.