
Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom
Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.
Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom
Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 3 pastinaki
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 3,3 dl jabolčnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
- pest sesekljanega peteršilja za posip
- krompirjev pire za prilogo

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 3 pastinaki
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 3,3 dl jabolčnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
- pest sesekljanega peteršilja za posip
- krompirjev pire za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso narežemo na kocke, čebulo na trakove, stebelno zeleno na koščke, pastinak ostrgamo in ga narežemo na večje kose.
V veliki težki ognjevarni kozici s pokrovko segrejemo olje in na njem v več porcijah rjavo popečemo meso. Meso poberemo iz kozice in v njej skupaj pražimo še čebulo, stebelno zeleno, pastinak in lovor 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Poprašimo z moko in dobro premešamo, nato dodamo popečeno meso in sokove, ki so se izcedili iz mesa.
Prilijemo jabolčnik in jušno osnovo, da sta meso in zelenjava pokrita. Solimo, popramo in segrejemo do nežnega vrenja, nato kozico pokrijemo in postavimo v pečico za 2 uri. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo, po želji s krompirjevim pirejem.
Jabolčnik - mošt, sok, vino?
Jabolčnik, ki pri nas nosi številna imena – jabučnik, jabolkovec, jabošnica, tolkovec, tokc, tukla, pa tudi bunkovec in žvižgovec – se lahko uporabi na najrazličnejše načine.