
Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
Meso je tako mehko, da se kar topi v ustih …
Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
Meso je tako mehko, da se kar topi v ustih …

Sestavine
- 1,5 kg izkoščenega jagnječjega plečeta
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1,7 dl jabolčnika ali suhega belega vina
- 5 dl piščančje juhe
- pomarančna lupina
- 1 cimetova palčka
- 2 lovorova lista
- peteršilj za posip
nadev
- sol
- poper
- 50 g izkoščičenih datljev
- 50 g suhih marelic
- 25 g suhih brusnic
- 25 g pistacij
- šopek peteršilja
- 1 šalotka
- lupina ½ pomaranče
- drobtine iz 3 rezin dan starega kruha

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1,5 kg izkoščenega jagnječjega plečeta
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1,7 dl jabolčnika ali suhega belega vina
- 5 dl piščančje juhe
- pomarančna lupina
- 1 cimetova palčka
- 2 lovorova lista
- peteršilj za posip
nadev
- sol
- poper
- 50 g izkoščičenih datljev
- 50 g suhih marelic
- 25 g suhih brusnic
- 25 g pistacij
- šopek peteršilja
- 1 šalotka
- lupina ½ pomaranče
- drobtine iz 3 rezin dan starega kruha
Postopek
Najprej pripravimo nadev tako, da grobo nasekljane datlje, marelice in cele suhe brusnice pol ure namakamo v vreli vodi. Nato vse skupaj odcedimo, in če je potrebno, nežno iztisnemo tekočino. Vse skupaj zmešamo z grobo nasekljanimi pistacijami, drobno nasekljanim peteršiljem in šalotko, pomarančno lupino, kruhovimi drobtinami in začinimo s soljo in poprom.
Pleče z vseh strani dobro začinimo s soljo in poprom. Obložimo ga z nadevom, zvijemo in pritrdimo s kuhinjsko vrvico. V primerno veliki nepregorni ponvi segrejemo olje in na njem pleče popečemo z vseh strani. Nato ga iz ponve odstranimo in damo na krožnik.
Pečico segrejemo na 150 °C. V isto ponev damo grobo nasekljano čebulo in jo pražimo 5 minut, nato dodamo sesekljani česen in pražimo še pol minute. Prilijemo še jabolčnik ali vino, in ko zavre, ponev odstavimo z ognja. Vse karamelizirane delce čebule in česna postrgamo s stranic ponve na dno. V ponev damo meso in zalijemo s toliko juhe, da je z njo prekrita ena tretjina plečeta. Dodamo še pomarančno lupino, cimetovo palčko in lovorova lista.
Vse skupaj prekrijemo s papirjem za peko in pečemo 2,5 do 3 ure. Vmes pleče enkrat obrnemo. Ko je meso pečeno, ga odstranimo iz ponve in pokrijemo z aluminijasto folijo. Omako razmastimo in zavremo ter kuhamo 5 do 10 minut, da se rahlo zgosti. Začinimo jo s soljo, poprom, in če je potrebno, z malo limoninega ali pomarančnega soka. Pleče narežemo na rezine, posujemo s peteršiljem in postrežemo z omako.