
Pljučna pečenka z žara
Pljučna pečenka se odlično znajde tudi na žaru
Pljučna pečenka z žara
Pljučna pečenka se odlično znajde tudi na žaru

Sestavine
- 1,2 kg pljučne pečenke
- 6 rezin pancete ali slanine
- sol in poper
- olje in kanček masla
- kuhinjska vrvica
- pekač za mariniranje
marinada
- 2 skodelici rdečega vina
- 2 šalotki
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
- 1⁄4 skodelice oljčnega olja
- 2 žlički brinovih jagod ali 1 žlica gina

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 1,2 kg pljučne pečenke
- 6 rezin pancete ali slanine
- sol in poper
- olje in kanček masla
- kuhinjska vrvica
- pekač za mariniranje
marinada
- 2 skodelici rdečega vina
- 2 šalotki
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
- 1⁄4 skodelice oljčnega olja
- 2 žlički brinovih jagod ali 1 žlica gina
Postopek
Za marinado šalotki olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Zeleno operemo, očistimo in prav tako drobno nasekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in naribamo. Česen olupimo in stremo. V primerno veliko posodo damo vino in primešamo šalotko, zeleno, korenček, česen, lovorova lista ter timijan.
Meso narežemo na 6 steakov, okoli njih ovijemo slanino in pričvrstimo z vrvico. Damo jih v pekač, rahlo namažemo z oljem, prelijemo marinado in posujemo z brinovimi jagodami. Meso pokrito mariniramo v hladilniku 2 do 4 ure. Vmes fileje večkrat obrnemo.

Nato pripravimo žar in ga namažemo z oljem. Meso vzamemo iz marinade, ga dobro osušimo, vsako stran fileja začinimo s soljo in poprom ter pečemo 4 do 6 minut na vsaki strani. Rob, ovit s slanino, pečemo 2 do 3 minute, da slanina postane hrustljava. Pečene fileje namažemo z maslom in shranimo na toplem.
