
Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo
Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo

Sestavine
- 5 paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- pribl. 1,2 kg svinjine za zvito pečenko
- olje za peko
- 7,5 dl piva
- 1 dl jabolčnega soka
- 5 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 1 žlička timijanovih lističev
- 2 lovorova lista
- 2 žlici masla
- šopek mlade čebulice
- 1 žlica kaper
- 250 g korenčka
- 500 g drobnega krompirja
- timijan za okras
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 5 paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- pribl. 1,2 kg svinjine za zvito pečenko
- olje za peko
- 7,5 dl piva
- 1 dl jabolčnega soka
- 5 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 1 žlička timijanovih lističev
- 2 lovorova lista
- 2 žlici masla
- šopek mlade čebulice
- 1 žlica kaper
- 250 g korenčka
- 500 g drobnega krompirja
- timijan za okras
Postopek
Paradižnik olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo semena. Zložimo ga na pekač, pokapamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter sušimo v prej ogreti pečici pri 120 °C približno 2 uri.
Meso solimo in popramo, nato ga zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V primernem pekaču močno segrejemo olje in meso na obeh straneh popečemo. Nato dolijemo pivo, jabolčni sok in jušno osnovo, dodamo zelišča in dušimo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro. Pečenko vzamemo iz pečice in jo prihranimo na toplem. Sok od pečenke povremo, precedimo in po okusu začinimo.
Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na drobne kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kocke. Krompir operemo, narežemo na polovičke in ga v slani vodi malo pokuhamo.
V ponvi razpustimo maslo, dodamo narezano zelenjavo in delno kuhan krompir ter prepražimo. Na koncu dodamo sušen paradižnik, vse skupaj pretresemo ter začinimo s soljo in poprom. Zvito pečenko narežemo na tanke rezine in ponudimo s pripravljeno zelenjavo. Jed pokapamo z omako in okrasimo s timijanom.