
Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo
Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo

Sestavine
- 5 paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- pribl. 1,2 kg svinjine za zvito pečenko
- olje za peko
- 7,5 dl piva
- 1 dl jabolčnega soka
- 5 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 1 žlička timijanovih lističev
- 2 lovorova lista
- 2 žlici masla
- šopek mlade čebulice
- 1 žlica kaper
- 250 g korenčka
- 500 g drobnega krompirja
- timijan za okras

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 5 paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- pribl. 1,2 kg svinjine za zvito pečenko
- olje za peko
- 7,5 dl piva
- 1 dl jabolčnega soka
- 5 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 1 žlička timijanovih lističev
- 2 lovorova lista
- 2 žlici masla
- šopek mlade čebulice
- 1 žlica kaper
- 250 g korenčka
- 500 g drobnega krompirja
- timijan za okras
Postopek
Paradižnik olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo semena. Zložimo ga na pekač, pokapamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter sušimo v prej ogreti pečici pri 120 °C približno 2 uri.
Meso solimo in popramo, nato ga zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V primernem pekaču močno segrejemo olje in meso na obeh straneh popečemo. Nato dolijemo pivo, jabolčni sok in jušno osnovo, dodamo zelišča in dušimo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro. Pečenko vzamemo iz pečice in jo prihranimo na toplem. Sok od pečenke povremo, precedimo in po okusu začinimo.
Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na drobne kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kocke. Krompir operemo, narežemo na polovičke in ga v slani vodi malo pokuhamo.
V ponvi razpustimo maslo, dodamo narezano zelenjavo in delno kuhan krompir ter prepražimo. Na koncu dodamo sušen paradižnik, vse skupaj pretresemo ter začinimo s soljo in poprom. Zvito pečenko narežemo na tanke rezine in ponudimo s pripravljeno zelenjavo. Jed pokapamo z omako in okrasimo s timijanom.