
Pita s hruškami in robidnicami
Pita, ki se prileže po jesenskem nedeljskem kosilu
Pita s hruškami in robidnicami
Pita, ki se prileže po jesenskem nedeljskem kosilu

Sestavine
- 500 g sladkega krhkega testa (glej spodaj)
- 4 žlice robidove marmelade
- 4 zrele hruške
- 150 g robidnic (če imamo zamrznjene, jih odtajamo)
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 500 g sladkega krhkega testa (glej spodaj)
- 4 žlice robidove marmelade
- 4 zrele hruške
- 150 g robidnic (če imamo zamrznjene, jih odtajamo)
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo postavimo velik plitev pekač, da se segreje. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo dve tretjini testa v krog debeline 5 mm in z njim obložimo model za pite premera 23 cm, odvečno testo pustimo, da visi čez rob. Hruške olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na rezine. Dno testa premažemo z marmelado ter obložimo s hruškami in robidnicami.
Preostalo testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 5 mm. Z rebrastim kolescem ga narežemo na 12 trakov, dolgih 23 cm. Naredimo mrežo, tako da en trak položimo vodoravno na pito, naslednjega navpično in tako naprej, da nastane pleten vzorec. Lahko pa preprosto polovico trakov položimo drugega ob drugega z razmiki 2 cm, preostale pa pravokotno na prve. Trakove pritisnemo ob rob in odrežemo odvečno testo.
Pito položimo na vroč pekač v pečici na najnižje vodilo in pečemo 40 minut. Pustimo, da se 15 minut ohlaja, nato jo poprašimo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.