
Pita s hruškami in robidnicami
Pita, ki se prileže po jesenskem nedeljskem kosilu
Pita s hruškami in robidnicami
Pita, ki se prileže po jesenskem nedeljskem kosilu

Sestavine
- 500 g sladkega krhkega testa (glej spodaj)
- 4 žlice robidove marmelade
- 4 zrele hruške
- 150 g robidnic (če imamo zamrznjene, jih odtajamo)
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 500 g sladkega krhkega testa (glej spodaj)
- 4 žlice robidove marmelade
- 4 zrele hruške
- 150 g robidnic (če imamo zamrznjene, jih odtajamo)
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo postavimo velik plitev pekač, da se segreje. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo dve tretjini testa v krog debeline 5 mm in z njim obložimo model za pite premera 23 cm, odvečno testo pustimo, da visi čez rob. Hruške olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na rezine. Dno testa premažemo z marmelado ter obložimo s hruškami in robidnicami.
Preostalo testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 5 mm. Z rebrastim kolescem ga narežemo na 12 trakov, dolgih 23 cm. Naredimo mrežo, tako da en trak položimo vodoravno na pito, naslednjega navpično in tako naprej, da nastane pleten vzorec. Lahko pa preprosto polovico trakov položimo drugega ob drugega z razmiki 2 cm, preostale pa pravokotno na prve. Trakove pritisnemo ob rob in odrežemo odvečno testo.
Pito položimo na vroč pekač v pečici na najnižje vodilo in pečemo 40 minut. Pustimo, da se 15 minut ohlaja, nato jo poprašimo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.