
Sestavine
- 400 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- 100 g komaj odtajanih zamrznjenih malin
- 25 g mandljevih lističev
mandljeva obloga
- 75 g moke
- 75 g mletih mandljev
- 150 g sladkorja (ali sladila ksilitol)
- 150 g zmehčanega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- 3 velika jajca
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 400 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- 100 g komaj odtajanih zamrznjenih malin
- 25 g mandljevih lističev
mandljeva obloga
- 75 g moke
- 75 g mletih mandljev
- 150 g sladkorja (ali sladila ksilitol)
- 150 g zmehčanega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- 3 velika jajca
Postopek
Krhko testo tanko razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini, nato z njim obložimo dno in obod oplastenega modla za pite s snemljivim obodom in premerom 25 cm. Malo testa lahko visi čez rob, če ga je veliko, pa ga obrežemo. Dno prepikamo z vilicami in za 20 minut postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo velik plitev pekač, da se segreje.
Krhko testo v modlu obložimo s papirjem za peko, vanj vsujemo suh fižol in model postavimo na razgret pekač v pečici ter pečemo 10 minut. Zaradi neposredne vročine pekača dno pite ne bo vlažno. Previdno odstranimo papir s fižolom in pečemo še 3 minute, da se testena podlaga speče. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C.
Za mandljevo oblogo damo vse sestavine v veliko skledo in z električnim mešalnikom (ali v multipraktiku) dobro stepemo. Na krhko testo natresemo maline, čez razporedimo mandljevo oblogo in površino zgladimo z nožem. Posujemo z mandljevimi lističi in pečemo 30 do 40 minut, da se zlato obarva in učvrsti. Z ostrim nožem pazljivo obrežemo odvečno testo, ki gleda čez rob, in postrežemo.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.