
Sestavine
- 400 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- 100 g komaj odtajanih zamrznjenih malin
- 25 g mandljevih lističev
mandljeva obloga
- 75 g moke
- 75 g mletih mandljev
- 150 g sladkorja (ali sladila ksilitol)
- 150 g zmehčanega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- 3 velika jajca

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 400 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- 100 g komaj odtajanih zamrznjenih malin
- 25 g mandljevih lističev
mandljeva obloga
- 75 g moke
- 75 g mletih mandljev
- 150 g sladkorja (ali sladila ksilitol)
- 150 g zmehčanega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- 3 velika jajca
Postopek
Krhko testo tanko razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini, nato z njim obložimo dno in obod oplastenega modla za pite s snemljivim obodom in premerom 25 cm. Malo testa lahko visi čez rob, če ga je veliko, pa ga obrežemo. Dno prepikamo z vilicami in za 20 minut postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo velik plitev pekač, da se segreje.
Krhko testo v modlu obložimo s papirjem za peko, vanj vsujemo suh fižol in model postavimo na razgret pekač v pečici ter pečemo 10 minut. Zaradi neposredne vročine pekača dno pite ne bo vlažno. Previdno odstranimo papir s fižolom in pečemo še 3 minute, da se testena podlaga speče. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C.
Za mandljevo oblogo damo vse sestavine v veliko skledo in z električnim mešalnikom (ali v multipraktiku) dobro stepemo. Na krhko testo natresemo maline, čez razporedimo mandljevo oblogo in površino zgladimo z nožem. Posujemo z mandljevimi lističi in pečemo 30 do 40 minut, da se zlato obarva in učvrsti. Z ostrim nožem pazljivo obrežemo odvečno testo, ki gleda čez rob, in postrežemo.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.