Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste
Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste
Sestavine
- 75 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
karamelna omaka
- 50 g mehkega rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 0,75 dl sladke smetane
krhka karamela
- 150 g sladkorja
- 100 g blanširanih lešnikov
- ½ žličke morske soli
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Sestavine
- 75 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
karamelna omaka
- 50 g mehkega rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 0,75 dl sladke smetane
krhka karamela
- 150 g sladkorja
- 100 g blanširanih lešnikov
- ½ žličke morske soli
Postopek
Čokolado nalomimo na koščke in jo damo v večjo skledo. Smetano segrejemo in jo, tik preden zavre, prilijemo čokoladi. Pustimo 5 minut, da se čokolada stopi, nato premešamo, da dobimo gladko kremo. Damo jo na stran in počakamo, da se zgosti in ohladi. Do uporabe jo postavimo v hladilnik.
Pripravimo karamelno omako. Sladkor in maslo segrejemo v ponvi, da se stopita. Dodamo smetano in zavremo. Odstavimo in ohladimo.
Pripravimo še krhko karamelo. Velik nizek pekač obložimo s papirjem za peko. V ponev z debelim dnom damo sladkor in 4 žlice vode. Zmes segrevamo, ne da bi jo mešali. Ko se zlato rjavo obarva, vmešamo sesekljane lešnike in zlijemo v pekač (plast naj bo tanka). Posujemo z morsko soljo in pustimo, da se strdi.
Vsak krožnik pokapamo z malo omake. Veliko žlico segrejemo v kozarcu z vročo vodo in z njo zajamemo čokoladno kremo. Na vsak krožnik damo eno žlico čokoladne kreme. Krhko karamelo nalomimo na kose. V vsako porcijo kreme zataknemo kos karamele. Posujemo z nadrobljenimi delci karamele in ščepom morske soli ter postrežemo.