Kaj boste skuhali danes?
Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo
Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo
Sestavine
- 5 paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- pribl. 1,2 kg svinjine za zvito pečenko
- olje za peko
- 7,5 dl piva
- 1 dl jabolčnega soka
- 5 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 1 žlička timijanovih lističev
- 2 lovorova lista
- 2 žlici masla
- šopek mlade čebulice
- 1 žlica kaper
- 250 g korenčka
- 500 g drobnega krompirja
- timijan za okras
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 5 paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- pribl. 1,2 kg svinjine za zvito pečenko
- olje za peko
- 7,5 dl piva
- 1 dl jabolčnega soka
- 5 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 1 žlička timijanovih lističev
- 2 lovorova lista
- 2 žlici masla
- šopek mlade čebulice
- 1 žlica kaper
- 250 g korenčka
- 500 g drobnega krompirja
- timijan za okras
Postopek
Paradižnik olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo semena. Zložimo ga na pekač, pokapamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter sušimo v prej ogreti pečici pri 120 °C približno 2 uri.
Meso solimo in popramo, nato ga zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V primernem pekaču močno segrejemo olje in meso na obeh straneh popečemo. Nato dolijemo pivo, jabolčni sok in jušno osnovo, dodamo zelišča in dušimo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro. Pečenko vzamemo iz pečice in jo prihranimo na toplem. Sok od pečenke povremo, precedimo in po okusu začinimo.
Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na drobne kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kocke. Krompir operemo, narežemo na polovičke in ga v slani vodi malo pokuhamo.
V ponvi razpustimo maslo, dodamo narezano zelenjavo in delno kuhan krompir ter prepražimo. Na koncu dodamo sušen paradižnik, vse skupaj pretresemo ter začinimo s soljo in poprom. Zvito pečenko narežemo na tanke rezine in ponudimo s pripravljeno zelenjavo. Jed pokapamo z omako in okrasimo s timijanom.
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke