Kaj boste skuhali danes?
Piščančja nabodala, krompir z zelišči in jabolčno-zeljna solata
Piščančja nabodala, krompir z zelišči in jabolčno-zeljna solata
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože
marinada
- 0,5 dl manj mastnega jogurta
- sok in lupina ½ limone
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno nasekljanega pehtrana
krompir z zelišči
- 300 g mladega krompirja
- 1 žlica repičnega olja
- ½ žlice drobno nasekljanega peteršilja
- ½ žlice drobno nasekljane mete
- ½ žlice narezanega drobnjaka
jabolčno-zeljna solata
- 1 dl manj mastne kisle smetane
- 1 žlička zrnate gorčice
- sok 1 limone
- 100 g koromača
- 100 g belega zelja
- 1 korenje
- 1 zeleno jabolko (npr. granny smith)
- sol
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože
marinada
- 0,5 dl manj mastnega jogurta
- sok in lupina ½ limone
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno nasekljanega pehtrana
krompir z zelišči
- 300 g mladega krompirja
- 1 žlica repičnega olja
- ½ žlice drobno nasekljanega peteršilja
- ½ žlice drobno nasekljane mete
- ½ žlice narezanega drobnjaka
jabolčno-zeljna solata
- 1 dl manj mastne kisle smetane
- 1 žlička zrnate gorčice
- sok 1 limone
- 100 g koromača
- 100 g belega zelja
- 1 korenje
- 1 zeleno jabolko (npr. granny smith)
- sol
Postopek
Piščančje prsi narežemo na kocke. Če uporabljamo lesena nabodala, jih za 10 minut namočimo v vodi. Žar v pečici močno segrejemo in pod njega položimo nizek pekač, ki ima površino proti prijemanju. V večji skledi zmešamo jogurt, limonov sok in lupino, strt česen in pehtran. Dodamo meso in premešamo, da je dobro obdano z marinado. Pokrijemo in damo na stran.
Ostrgan krompir damo v veliko kozico z vrelo vodo in ga kuhamo približno 12 minut, da ga lahko brez težav prebodemo z vilicami. V manjši skodelici zmešamo olje in zelišča.
Medtem ko se krompir kuha, pripravimo solato. V večji skledi zmešamo kislo smetano, gorčico in limonov sok. Koromač obrežemo in grobo naribamo, zelje drobno narežemo, korenje in jabolko pa prav tako grobo naribamo. Vso zelenjavo in jabolka damo v skledo s prelivom in dobro premešamo.
Krompir odcedimo in vrnemo v kozico ter ga prelijemo z zeliščnim prelivom, previdno premešamo, pokrijemo, da bo ostal topel, in damo na stran.
Koščke piščanca nabodemo na štiri nabodala in jih položimo na vroč pekač ter pokapamo z ostankom marinade. Pladenj položimo pod žar in pečemo 6 do 8 minut. Nabodala vsaki dve minuti obrnemo, da se z vseh strani enakomerno zapečejo. Košček mesa prerežemo, da preverimo, ali je dobro pečen. Nabodala postrežemo s krompirjem in zeljno solato.