
Krušna roža s pečenim camembertom
Slastni camembert in kruhki za popoln prigrizek
Krušna roža s pečenim camembertom
Slastni camembert in kruhki za popoln prigrizek

Sestavine
- majhen šopek rožmarinovih vejic
- 100 g zmehčanega masla
- sol in poper
- moka za delovno površino
- 800 g domačega ali kupljenega testa za pico (če je zamrznjeno, ga odtajamo)
- 150 g brusničnega džema
- 250-gramska škatlica camemberta
- olje za folijo in pokapanje
- rožmarinove vejice za okras

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- majhen šopek rožmarinovih vejic
- 100 g zmehčanega masla
- sol in poper
- moka za delovno površino
- 800 g domačega ali kupljenega testa za pico (če je zamrznjeno, ga odtajamo)
- 150 g brusničnega džema
- 250-gramska škatlica camemberta
- olje za folijo in pokapanje
- rožmarinove vejice za okras
Postopek
Rožmarinove lističe osmukamo, nasekljamo in v skledici pretlačimo z zmehčanim maslom, soljo in poprom. Na rahlo pomokani delovni površini testo razrežemo na 4 dele (če imamo kupljeno testo, je morda že razdeljeno). Vsak kos testa razvaljamo na debelino 4 mm (medtem naj bodo kosi testa, ki jih ne valjamo, pokriti). Z modelčkom premera 7 cm izrežemo 30 do 36 krogov.
Brusnični džem zmešamo z 2 žlicama vode. Polovico testenih krogov premažemo z rožmarinovim maslom, preostalo polovico pa z brusnicami. Vsak krog preganemo na pol in vogala združimo, da dobimo obliko kitajskih kolačkov sreče; to so »cvetni lističi«.
Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Camembert vzamemo iz škatlice, mu odstranimo ovitek, ga vrnemo v spodnji del škatlice in postavimo na sredino pekača. Okrog izmenično razporedimo cvetne lističe iz testa z maslom in brusnicami v obliki venca. Vogalčke lepo zatlačimo pod škatlico. Okrog prvega venca lističev razporedimo drugi niz in vogalčke zatlačimo pod prvo vrsto testenih cvetnih lističev. Ponovimo s preostalimi testenimi cvetnimi lističi, da dobimo rožo. Ohlapno pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in na toplem pustimo vzhajati 30 minut ali toliko časa, da testo skoraj podvoji prostornino. Pečico segrejemo na 180 °C.
Odstranimo folijo in površino sira nekajkrat zarežemo. V sir zapičimo vejice rožmarina, vse skupaj pokapamo z oljem in pečemo 35 do 40 minut, da se roža zlato rjavo obarva. Preden postrežemo, naj se 5 minut ohlaja.