
Pirogi polnjeni z radičem in sirom
Ruska klasika
Pirogi polnjeni z radičem in sirom
Ruska klasika

Pirogi so ruska specialiteta, velike pastete iz krhkega testa s pikantnim ali sladkim nadevom.
Sestavine
testo
- 450 g polnovredne pšenične moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 200 g kisle smetane
- 120 g masla
nadev
- 1 čebula
- 200 g radiča
- 2 stroka česna
- 200 g sira ementalca
- 2 žlici olja
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 2 rumenjaka za premaz

To so najboljši koktajli za poletna druženja
Koktajli so mnogo več kot le pijača – so del doživetja, ki povezuje ljudi in ustvari sproščeno vzdušje.

Kralj azijske zelenjave v 6 preprostih receptih
Pak čoj je azijska zelnica, poznana tudi pod številnimi drugimi imeni. Ampak imena niso pomembna, lahko vam povemo, da je odličen.

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk
Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.
Sestavine
testo
- 450 g polnovredne pšenične moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 200 g kisle smetane
- 120 g masla
nadev
- 1 čebula
- 200 g radiča
- 2 stroka česna
- 200 g sira ementalca
- 2 žlici olja
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 2 rumenjaka za premaz
Postopek
Pripravimo testo. Moko zmešamo s soljo in pecilnim praškom. Dodamo jajca, kislo smetano in maslo, narezano na kockice ter zgnetemo v gladko testo. Če se testo lepi, dodamo še malo moke, če pa je presuho, vgnetemo vanj malo hladne vode. Testo zavijemo v folijo in ga damo na hladno.
Čebulo olupim in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Radič narežemo na trakove, sir pa na kockice. V ponvi segrejemo olje in nekaj minut dušimo zelenjavo. Preložimo jo v skledo, nekoliko ohladimo, pomešamo s sirom ter začinimo s soljo in poprom.

Pečico segrejemo na 150 °C. Testo razdelimo na dva kosa in ju tanko razvaljamo na pomokani delovni površini. Obe testeni plošči razrežemo na tri enako velike pravokotnike (približno 24 cm x 14 cm). Nadev porazdelimo na pravokotnike. Testene robove premažemo z malo vode. Testo preganemo prek nadeva, da dobimo kvadrate. Robove kvadratov rahlo stisnemo z vilicami.

Piroge zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in premažemo s stepenim rumenjakom. Površino pirogov prebodemo z vilicami in damo pekač v toplo pečico. Temperaturo v pečici zvišamo na 180 °C in pečemo približno 35 minut. Temperaturo postopno zvišujemo zato, da se lahko testo in nadev enakomerno segrevata.