© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pirogi, polnjeni z radičem in sirom

Ruska klasika

Pirogi, polnjeni z radičem in sirom

Ruska klasika

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 6 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pirogi z radicem in sirom A

Pirogi so ruska specialiteta, velike pastete iz krhkega testa s pikantnim ali sladkim nadevom.

Sestavine

testo

  • 450 g polnovredne pšenične moke
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 200 g kisle smetane
  • 120 g masla

nadev

  • 1 čebula
  • 200 g radiča
  • 2 stroka česna
  • 200 g sira ementalca
  • 2 žlici olja
  • malo soli
  • sveže zmlet poper
  • 2 rumenjaka za premaz

Sestavine

testo

  • 450 g polnovredne pšenične moke
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 200 g kisle smetane
  • 120 g masla

nadev

  • 1 čebula
  • 200 g radiča
  • 2 stroka česna
  • 200 g sira ementalca
  • 2 žlici olja
  • malo soli
  • sveže zmlet poper
  • 2 rumenjaka za premaz

Postopek

1

Pripravimo testo. Moko zmešamo s soljo in pecilnim praškom. Dodamo jajca, kislo smetano in maslo, narezano na kockice ter zgnetemo v gladko testo. Če se testo lepi, dodamo še malo moke, če pa je presuho, vgnetemo vanj malo hladne vode. Testo zavijemo v folijo in ga damo na hladno.

2

Čebulo olupim in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Radič narežemo na trakove, sir pa na kockice. V ponvi segrejemo olje in nekaj minut dušimo zelenjavo. Preložimo jo v skledo, nekoliko ohladimo, pomešamo s sirom ter začinimo s soljo in poprom.

pirogi-z-radicem-in-sirom-1_318x220_acf_cropped-1
3

Pečico segrejemo na 150 °C. Testo razdelimo na dva kosa in ju tanko razvaljamo na pomokani delovni površini. Obe testeni plošči razrežemo na tri enako velike pravokotnike (približno 24 cm x 14 cm). Nadev porazdelimo na pravokotnike. Testene robove premažemo z malo vode. Testo preganemo prek nadeva, da dobimo kvadrate. Robove kvadratov rahlo stisnemo z vilicami.

pirogi-z-radicem-in-sirom-2_318x220_acf_cropped-2
4

Piroge zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in premažemo s stepenim rumenjakom. Površino pirogov prebodemo z vilicami in damo pekač v toplo pečico. Temperaturo v pečici zvišamo na 180 °C in pečemo približno 35 minut. Temperaturo postopno zvišujemo zato, da se lahko testo in nadev enakomerno segrevata.

Priljubljeni recepti

Testeninski rižek s paradižnikom in mocarelo

Paradižnik in mocarela sta vedno zmagovalna kombinacija

40 min
Enostavno

Brezglutensko testo za pico

Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!

2 h 30 min
Enostavno

Azijska račja solata

Račka v solati - zakaj pa ne!

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.