Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 120 g medu
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 6 jajc
- 2–3 žlice kisle smetane
- ščepec soli
- 180 g polnovredne pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- 600 g kosmulj
- maslo in moka za model
- mandljevi lističi za posip
- sladkor v prahu za posip
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 120 g medu
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 6 jajc
- 2–3 žlice kisle smetane
- ščepec soli
- 180 g polnovredne pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- 600 g kosmulj
- maslo in moka za model
- mandljevi lističi za posip
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Polnovredno moko pomešamo s pecilnim praškom. Maslo močno penasto zmešamo s polovico medu, vaniljinim sladkorjem in naribano limonovo lupino. Rumenjake ločimo od beljakov. V masleno zmes postopoma vmešamo kislo smetano in rumenjake. Maso ponovno penasto zmešamo.
Beljake s soljo stepemo v trd sneg. V masleno maso po žlicah vmešamo preostali med in še enkrat zelo močno stepemo. Na koncu previdno vmešamo najprej sneg, nato pa še moko s pecilnim praškom. Pečico segrejemo na 175 ºC.
Kosmulje očistimo, operemo in osušimo na papirnatem prtiču. Model za torte namažemo z maslom, pomokamo, napolnimo s pripravljeno maso in po njej porazdelimo kosmulje. Površino testa zgladimo in potresemo z mandljevimi lističi.
Kolač pečemo v prej ogreti pečici približno eno uro. (Naredimo preizkus z zobotrebcem.) Kolač naj se v modlu ohladi in počiva še 2 uri. Nato ga vzamemo iz modla, rahlo potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na rezine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.
Skutna torta z belo čokolado
Skutna torta z izrazitim čokoladnim okusom, a vseeno lahka kot peresce