© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ajdovi blini z dimljenim lososom in jajčno solato na solatni posteljici s slanino

Ajdovi blini z dimljenim lososom in jajčno solato na solatni posteljici s slanino

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
ajdovi blini z dimljenim lososom in jajcno solato na solatni posteljici s slanino

Sestavine

blini

  • 120 g ajdove moke
  • 170 g pšenične moke
  • 110 g sladkorja
  • 2,5 žlički pecilnega praška
  • 2,5 dl polnomastnega mleka
  • 250 g masla

nadev

  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • 450 g tankih rezin dimljenega lososa
  • 100 g kisle smetane
  • 60 g drobnjaka

solata

  • notranji listi kodraste solate
  • 400 g slanine
  • 0,6 dl limonovega soka
  • 1 žlica gorčice
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • ščepec sladkorja
  • sol
  • poper

okras

  • 150 g postrvjega ali lososovega kaviarja
  • malo kisle smetane
  • 8 prepeličjih jajc
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

blini

  • 120 g ajdove moke
  • 170 g pšenične moke
  • 110 g sladkorja
  • 2,5 žlički pecilnega praška
  • 2,5 dl polnomastnega mleka
  • 250 g masla

nadev

  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • 450 g tankih rezin dimljenega lososa
  • 100 g kisle smetane
  • 60 g drobnjaka

solata

  • notranji listi kodraste solate
  • 400 g slanine
  • 0,6 dl limonovega soka
  • 1 žlica gorčice
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • ščepec sladkorja
  • sol
  • poper

okras

  • 150 g postrvjega ali lososovega kaviarja
  • malo kisle smetane
  • 8 prepeličjih jajc

Postopek

1

Priprava blinov: Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo stopimo in ohladimo. Vse suhe sestavine pomešamo v večji posodi, dodamo mleko in rumenjake ter mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso. V drugi posodi stepemo beljake v sneg in ga previdno vmešamo v maso. Vmešamo tudi 1,2 dl stopljenega masla. Z malo preostalega masla namažemo ponev, ki jo segrejemo na srednje močnem ognju. Na segreto ponev z zajemalko prenašamo maso in pečemo majhne in debelejše palačinke na vsaki strani približno 1 minuto. Vsak blin na rahlo premažemo s preostalim maslom, prenesemo na krožnik in pokrijemo s folijo, da se ne izsušijo. Ponev ponovno namažemo z nekaj masla in nadaljujemo peko tako dolgo, da porabimo vso maso.

2

Priprava nadeva: Za jajčno solato trdo skuhamo 4 jajca, jih narežemo na majhne koščke in previdno pomešamo s kislo smetano, narezanim drobnjakom in soljo. Na vsak blin položimo rezino dimljenega lososa in nanj žlico jajčne solate, prekrijemo z drugim in okrasimo z žličko kaviarja, kančkom kisle smetane in dodamo polovico trdo kuhanega prepeličjega jajca.

3

Priprava solate: Solato očistimo in operemo. Uporabimo le mlade notranje liste solate, ki so svetlo rumene barve in manj grenki. Slanino narežemo na kocke in hrustljavo popečemo. Za preliv z metlico ali v mešalniku pomešamo vse sestavine, da dobimo homogeno emulzijo. Solato prelijemo s prelivom, dodamo koščke slanine in premešamo. Postrežemo jo ob robu krožnika z blinom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.