
Tiramisu
Čisto pravi tiramisu (tiramisù), kot ga pripravijo italijanski mojstri
Tiramisu
Čisto pravi tiramisu (tiramisù), kot ga pripravijo italijanski mojstri

Sestavine
- 5 rumenjakov (beljake shranimo ali zamrznemo za drug recept)
- 170 g sladkorja
- 500 maskarponeja
- 3 dl kave iz kafetjere
- 2 žlici temnega ruma
- približno 30 piškotov savoiardi, odvisno od velikosti posode
- kakav v prahu za posip

Sladko svetovno prvenstvo: se boste prijavili?
V Trevisu, rojstnem kraju tiramisuja, bo kmalu potekalo svetovno prvenstvo v tiramisuju, na katerem se bodo za naslov prvaka potegovali slaščičarji z vsega sveta.

Kuhinja revnih ima še kako bogate okuse
Cucina povera, ki se prevaja kot "kuhinja revnih", se nanaša na tradicionalne kuharske tehnike in recepte, ki izvirajo iz italijanskega podeželskega prebivalstva.

Kulinarični pobeg v Trst: načrtujte z nami
Preverite, kaj bi si ob kulinaričnem obisku Trsta privoščili mi in s katerimi recepti si lahko krajšate čas do naslednjega obiska tega krasnega obmorskega mesta.
Sestavine
- 5 rumenjakov (beljake shranimo ali zamrznemo za drug recept)
- 170 g sladkorja
- 500 maskarponeja
- 3 dl kave iz kafetjere
- 2 žlici temnega ruma
- približno 30 piškotov savoiardi, odvisno od velikosti posode
- kakav v prahu za posip
Postopek
Naredimo pâte à bombe : v kozici na nizki temperaturi segrejemo sladkor in 50 g vode, da nastane sirup. Medtem mešamo. V večji posodi z mešalnikom močno stepemo rumenjake in jim postopoma med mešanjem dodamo vroč sladkorni sirup. Ko se mešanica malce ohladi, vmešamo maskarpone, da dobimo gladko kremo brez grudic. 2 ali 3 žlice je v tanki plasti razporedimo po dnu plitve steklene posode velikosti približno 20 x 30 cm.
Kavi primešamo rum in tekočino nalijemo v globok krožnik. Vanjo pomakamo piškote, da postanejo bledo kavne barve, nato pa jih razporedimo na plast kreme v posodi. Nato na piškote naložimo približno polovico kreme. Plast piškotov ponovimo in dodamo še drugo polovico kreme.
Tiramisu pokrijemo in ga za 6 ur postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, ga posujemo s kakavom.
Nasvet
Pâte à bombe je krema iz rumenjakov, ki jim med mešanjem dodajamo vroč sladkorni sirup in jih tako toplotno obdelamo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladna torta s srčki
Čudovit čokoladni biskvit, maslena sirčkova krema in srčki za okras – kakor nalašč za romantičen večer