
Kaj boste skuhali danes?
Tiramisu
Čisto pravi tiramisu (tiramisù), kot ga pripravijo italijanski mojstri
Tiramisu
Čisto pravi tiramisu (tiramisù), kot ga pripravijo italijanski mojstri

Sestavine
- 5 rumenjakov (beljake shranimo ali zamrznemo za drug recept)
- 170 g sladkorja
- 500 maskarponeja
- 3 dl kave iz kafetjere
- 2 žlici temnega ruma
- približno 30 piškotov savoiardi, odvisno od velikosti posode
- kakav v prahu za posip

Te pekarne v Zagrebu ne smejo manjkati na vašem seznamu
Zagreb se zdi kot izvrstna ideja za kratek izlet, še posebno, če ste opremljeni s seznamom odličnih pekarn, ki jih ne smete spregledati.

Jesenski gomolj, ki se je od živalske krme povzpel do finih restavracij
Topinambur je vsestranski jesenski gomolj z oreškastim okusom, Nekoč le okrasna rastlina, nato krma za živali, pred nekaj leti pa je osvojil tudi slavne chefe.

Jed na žlico, ki nikoli ne razočara - piščančja obara
Ko se zunaj shladi, ni nič boljšega kot krožnik tople obare. Piščančja obara je ena izmed tistih jedi, ki nas spomnijo na domačo kuhinjo in družinska kosila.
Sestavine
- 5 rumenjakov (beljake shranimo ali zamrznemo za drug recept)
- 170 g sladkorja
- 500 maskarponeja
- 3 dl kave iz kafetjere
- 2 žlici temnega ruma
- približno 30 piškotov savoiardi, odvisno od velikosti posode
- kakav v prahu za posip
Postopek
Naredimo pâte à bombe : v kozici na nizki temperaturi segrejemo sladkor in 50 g vode, da nastane sirup. Medtem mešamo. V večji posodi z mešalnikom močno stepemo rumenjake in jim postopoma med mešanjem dodamo vroč sladkorni sirup. Ko se mešanica malce ohladi, vmešamo maskarpone, da dobimo gladko kremo brez grudic. 2 ali 3 žlice je v tanki plasti razporedimo po dnu plitve steklene posode velikosti približno 20 x 30 cm.
Kavi primešamo rum in tekočino nalijemo v globok krožnik. Vanjo pomakamo piškote, da postanejo bledo kavne barve, nato pa jih razporedimo na plast kreme v posodi. Nato na piškote naložimo približno polovico kreme. Plast piškotov ponovimo in dodamo še drugo polovico kreme.
Tiramisu pokrijemo in ga za 6 ur postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, ga posujemo s kakavom.
Nasvet
Pâte à bombe je krema iz rumenjakov, ki jim med mešanjem dodajamo vroč sladkorni sirup in jih tako toplotno obdelamo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sladoledna kupa z arašidi in karamelom
Pregrešno dobra kupa za vroče (in manj vroče) dni
Takos z natrgano svinjino
Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.