© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Italijanski limonov kolač

Tej čudoviti sladici z mandlji in polento da limona poseben poudarek.

Italijanski limonov kolač

Tej čudoviti sladici z mandlji in polento da limona poseben poudarek.

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 9 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
almond and amalfi lemon cake

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 3 jajca
  • 100 g polente
  • 250 g mletih mandljev
  • 1 žlička pecilnega praška
  • nastrgana lupina 3 in sok 1 bio limone (najboljše so amalfijske)
  • crème fraîche, ko postrežemo

sirup

  • sok 1 limone (najboljše so amalfijske)
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 žlice vode
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 3 jajca
  • 100 g polente
  • 250 g mletih mandljev
  • 1 žlička pecilnega praška
  • nastrgana lupina 3 in sok 1 bio limone (najboljše so amalfijske)
  • crème fraîche, ko postrežemo

sirup

  • sok 1 limone (najboljše so amalfijske)
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 žlice vode

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Model s snemljivim obodom in premerom 23 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Z ročnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor, da nastane gladka in rahla zmes.

2

Postopoma vmešamo jajca; vsakič, ko eno dodamo, mešanico stepemo. Primešamo polento, mlete mandlje in pecilni prašek, nato pa še limonovo lupino in sok. Testo z žlico postrgamo v model in ga enakomerno poravnamo.

3

Kolač pečemo 50–60 minut, da testo naraste in se zlato zapeče (po 30 minutah peke ga ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zažge). Nato ga vzamemo iz pečice in pustimo v modelu, da se ohladi.

4

Pripravimo sirup. Limono olupimo z lupilnikom za sadje ali zelenjavo, da dobimo trakove, ki jim odstranimo morebitno belo kožico in jih narežemo na tanke paličice (ali pa uporabimo strgalo za limono).

5

Limonov sok vlijemo v manjšo kozico skupaj s sladkorjem in vodo. Segrevamo pri nizki temperaturi, dokler se sladkor ne raztopi, nato pa pustimo mešanico rahlo vreti še minuto. Dodamo narezano lupino in počakamo, da se sirup ohladi.

6

Kolač prestavimo na krožnik, ga pokapamo z limonovim sirupom z lupino ter počakamo, da se okusi prepojijo. Po želji postrežemo s crème fraîche.

Nasvet

Amalfijske limone prihajajo iz Italije, kot pove že ime, z Amalfijske obale. So večje in sočnejše od navadnih limon ter zelo aromatične. Če jih ne najdemo, uporabimo druge zelo velike limone ali pa količino limon preprosto povečamo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.