
Kaj boste skuhali danes?
Sardele v plaščku
Sardele v plaščku

Sestavine
- 6 večjih sardel
- 6 filejev slanih sardel (ali sardonov oz. inčunov)
- 300 g listnatega testa
- ščepec soli
- moka za delovno površino
- stepeno jajce za premaz

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 6 večjih sardel
- 6 filejev slanih sardel (ali sardonov oz. inčunov)
- 300 g listnatega testa
- ščepec soli
- moka za delovno površino
- stepeno jajce za premaz
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Ribe očistimo (odstranimo luske in drobovje) in jih filiramo »na metuljčka« tako, da jim odstranimo hrbtenico, vendar glavo in rep ohranimo.
Filirane sardele operemo, osušimo, v vsako vstavimo file slane sardele, jih zapremo in po zunanji strani rahlo solimo.
Listnato testo razdelimo na 6 delov in na pomokani delovni površini vsak del tenko razvaljamo v krog, malo manjši od sardel.
Vsako sardelo v testo ovijemo tako, da glavo in rep pustimo zunaj. Robove testa premažemo z jajcem, oba dela testa dvignemo, da se stikata na vrhu, in ju dobro stisnemo. Glave sardel malo dvignemo, da gledajo navzgor. Ovite sardele postavimo na pekač, testo premažemo s stepenim jajcem in jih pečemo 25 do 30 minut, da se testo zlato obarva. Preden postrežemo, jih malo ohladimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti