
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic

Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliko ponev damo sladkor, med, maslo in sol ter vse skupaj na nizkem ognju stopimo. Ko se sladkor raztopi, vmešamo še kokos, mandljeve lističe, sesekljane kandirane češnje in moko.
Večji pekač obložimo s papirjem za peko (približno 40 x 30 cm) in nanj enakomerno porazdelimo prej pripravljeno mešanico. Nič hudega ni, če se pri tem pojavijo luknje v testu, v pečici se testo sprime, ko se raztopi. Pečemo 10 do 12 minut do zlato rjave barve. Nato pekač iz pečice odstranimo in piškotno testo ohladimo, da se utrdi.
Nad soparo stopimo čokolado. S papirjem za peko obložimo drug večji pekač in nanj previdno zvrnemo ohlajeno piškotno testo. Papir za peko, na katerem se je testo peklo, odstranimo. Testo prelijemo z raztopljeno čokolado.
Pustimo, da se čokolada strdi, nato s piškotnimi modelčki izrežemo piškote. Če je testo trše, se modelček preveč zareže v dlani, zato lahko piškote izrezujemo tako, da na modelček položimo ponev ali kaj podobnega in z njo modelček pritisnemo ob testo.
Nasvet
Namesto temne čokolade lahko uporabimo tudi belo ali mlečno čokolado ali kar vse tri. Če uporabimo več vrst čokolade, lahko testo prelijemo najprej s temno čokolado, nato z belo in še z mlečno. Nastane zelo lep in zanimiv vzorec.