Pečeni krompirjevi cmoki s slanino

Če želimo popestriti krompirjeve cmoke, jim dodamo slanino.

Pečeni krompirjevi cmoki s slanino

Če želimo popestriti krompirjeve cmoke, jim dodamo slanino.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Oznake
krompirjev cmok Pečeni krompirjevi cmoki s slanino
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

krompirjevo testo

  • 750 g krompirja
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • 1 žlička soli
  • 150 g ostre moke
  • 1 žlica olja
  • 50 g masla

smetanova zmes

  • 1 jajce
  • 2,5 dl kisle ali sladke smetane

nadev

  • 150 g mesnate slanine
  • 150 g prekajene trebuševine
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • ½ žličke sladke mlete paprike
  • ščepec popra
  • ščepec kumine

Preberite tudi

Sestavine

krompirjevo testo

  • 750 g krompirja
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • 1 žlička soli
  • 150 g ostre moke
  • 1 žlica olja
  • 50 g masla

smetanova zmes

  • 1 jajce
  • 2,5 dl kisle ali sladke smetane

nadev

  • 150 g mesnate slanine
  • 150 g prekajene trebuševine
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • ½ žličke sladke mlete paprike
  • ščepec popra
  • ščepec kumine

Postopek

1

Najprej pripravimo testo za cmoke. Še vroč krompir, ki smo ga skuhali v lupini, olupimo in pretlačimo s stiskalnico. Potresemo ga z zdrobom in soljo ter pustimo, da se ohladi. Krompir narahlo pomešamo z moko, dodamo jajce in žlico olja, nato pa sestavine hitro zgnetemo v voljno testo.

2

Zdaj pripravimo še nadev. Mesnato slanino in prekajeno trebuševino narežemo na drobne kocke. Dodamo narezan drobnjak, sesekljan peteršilj, zmleto papriko, poper in kumino ter dobro zmešamo.

3

Testo oblikujemo v valj, razrežemo na koščke in jih nekoliko sploščimo. Testene rezine obložimo z nadevom in naredimo cmoke.

4

Ognjevarno posodo ali primeren pekač dobro namastimo in vanj nadevamo cmoke, ki smo jih namazali z razpuščenim maslom. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 do 25 minut. Ko cmoki dobijo zlato rjavo barvo, jih prelijemo s smetanovo zmesjo (sladko ali kislo smetano smo gladko zmešali z jajcem) in pustimo v pečici še toliko časa, da ta zmes zakrkne. K cmokom s slanino odlično tekne topla zeljna solata (glej nasvet).

Nasvet

Toplo zeljno solato pripravimo tako, da zavremo približno četrt litra vode, ki smo ji dodali sol, kis, sladkor in kumino. V vrelo vodo stresemo na ozke trakove narezano zelje in ga hitro podušimo (ne preveč!) in ponudimo. Toplo zeljno solato potresemo z glaziranimi kockicami slanine.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.