Kaj boste skuhali danes?
Rabarbarina torta z mandljevim likerjem
Rabarbarina torta z mandljevim likerjem
Sestavine
čokoladni biskvit
- 3 jajca
- 130 g sladkorja
- 65 g moke
- 65 g škroba
- 1 žlička pecilnega praška
- 20 g kakava
rabarbarin kompot
- 750 g rabarbare
- 1 žlica limonovega soka
- malo sladkorja
- noževa konica mletega cimeta
- 3–4 žlice sirupa iz granatnih jabolk
- pribl. 100 g sladkorja
- 2,5 dl vina roze
- 9 listov želatine
krema
- 100 g zmletih mandljev
- 2,5 dl mleka
- 100 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 6 žlic mandljevega likerja
- 6 listov želatine
- 5 dl sladke smetane
- 2,5 dl stepene sladke smetane za okras
- kakav za posip
Najslastnejše med vsemi kroglicami
Svetovne kuhinje poznajo obilico raznovrstnih jedi v obliki kroglic. Bi lahko izbrali najbolj slastno med njimi?
Pozabite na potico, to je hit sladica tega decembra
Praznična različica klasike: tiramisu panettone navduši z bogatim okusom, kremno teksturo in čokoladnim zaključkom. Preprost recept za 8 do 10 oseb.
Pozabljena korenovka za juhe, sladice in vse jedi vmes
Pastinak je korenovka z dolgo tradicijo, ki je osvojila naša srca (in želodce). Njegov sladek rahlo oreškast okus je odlična osnova za številne jedi.
Sestavine
čokoladni biskvit
- 3 jajca
- 130 g sladkorja
- 65 g moke
- 65 g škroba
- 1 žlička pecilnega praška
- 20 g kakava
rabarbarin kompot
- 750 g rabarbare
- 1 žlica limonovega soka
- malo sladkorja
- noževa konica mletega cimeta
- 3–4 žlice sirupa iz granatnih jabolk
- pribl. 100 g sladkorja
- 2,5 dl vina roze
- 9 listov želatine
krema
- 100 g zmletih mandljev
- 2,5 dl mleka
- 100 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 6 žlic mandljevega likerja
- 6 listov želatine
- 5 dl sladke smetane
- 2,5 dl stepene sladke smetane za okras
- kakav za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo s sladkorjem v trd sneg in vanj vmešamo rumenjake. Moko, škrob, pecilni prašek in kakav presejemo ter vmešamo v jajčno zmes. Biskvitno maso napolnimo v tortni model (26 cm), ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo 20 minut. Nato naj se biskvit ohladi.
Za kremo zavremo mleko z mandlji in 50 g sladkorja. Štiri rumenjake stepemo s preostalim sladkorjem v kremno zmes. Vroče mleko precedimo skozi gosto sito in ga vmešamo v rumenjakovo zmes ter stepamo toliko časa, da se krema ohladi (mandlje lahko zmešamo s kosmiči in jih pojemo za zajtrk). Želatino namočimo, ožmemo, raztopimo v toplem mandljevem likerju in vmešamo v kremo. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo prav tako vmešamo v kremo.
Rabarbaro narežemo na kose, pomešamo z limonovim sokom, cimetom, sirupom iz granatnih jabolk in sladkorjem ter dušimo do mehkega približno 10 minut. Rabarbaro odcedimo, soku pa dolijemo toliko vina, da dobimo pol litra tekočine. Želatino namočimo, ožmemo in na blagem ognju raztopimo v štirih žlicah rabarbarinega soka. Vmešamo v preostali sok, dodamo še koščke rabarbare in malo sladkorja ter premešamo.
Ohlajen biskvit vzamemo iz modla in prečno prerežemo. Tortni obod obložimo s papirjem in vanj položimo tortni oblat; premažemo ga s četrtino mandljeve kreme. Iz drugega tortnega oblata izrežemo približno 5 cm širok obroč in ga položimo na tortno dno, ki je premazano s kremo. Na sredino nadevamo rabarbarin kompot in torto hitro ohladimo.
Po kompotu porazdelimo drugo četrtino mandljeve kreme, površino lepo zgladimo in pokrijemo z majhnim tortnim oblatom. S preostalo mandljevo kremo premažemo celotno torto in jo za 4 ure postavimo v hladilnik.
Sladko smetano čvrsto stepemo in z njo premažemo površino in obod torte. Na koncu torto poljubno okrasimo s kakavom.