Kaj boste skuhali danes?
Lečna solata z bučo in češnjevim paradižnikom
Leča in buča sta dober ter zdrav par
Lečna solata z bučo in češnjevim paradižnikom
Leča in buča sta dober ter zdrav par
Sestavine
- 1 kg maslene buče
- 1,5 žlice oljčnega olja
- 1 strt strok česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička gorčice s semeni
- 800 g kuhane zelene leče (lahko iz pločevinke)
- ½ rdeče čebule, narezane na rezine
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 40 g drobljivega sira (npr. sira feta)
- 1–2 žlici praženih bučnih semen
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 1 kg maslene buče
- 1,5 žlice oljčnega olja
- 1 strt strok česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička gorčice s semeni
- 800 g kuhane zelene leče (lahko iz pločevinke)
- ½ rdeče čebule, narezane na rezine
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 40 g drobljivega sira (npr. sira feta)
- 1–2 žlici praženih bučnih semen
- sol
- poper
Postopek
Bučo narežemo na kocke, velike za grižljaj. Pečico segrejemo na 200 °C. Bučne kocke zmešamo z žlico olja, česnom, timijanovimi lističi in začinimo s soljo in poprom. Razporedimo jih po pekaču in pečemo 25 do 30 minut, da se zmehčajo.
Pripravimo preliv tako, da zmešamo kis, pol žlice olja, gorčico in 1 do 2 žlici vode. Lečo splaknemo pod vodo, jo odcedimo in zmešamo s prelivom, rezinami rdeče čebule, opranimi listi špinače in razpolovljenimi češnjevimi paradižniki.
Solato razdelimo na krožnike, dodamo bučne kocke, posujemo še z drobljivim sirom in bučnimi semeni ter postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tunin namaz s kaprami
Tunin namaz diši po morju. Pričarajte si obučtek ležernega poletnega poznega zajtrka na dopustu v vseh letnih časih.
Spomladanska mineštra
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.