
Pečen fižol po grško
»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.
Pečen fižol po grško
»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.

Sestavine
- 400 g orjaškega grškega fižola ali tetovca
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 800 g zrelega paradižnika
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička suhega origana
- ščepec cimeta
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- peteršilj in oljčno olje za posip

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.
Sestavine
- 400 g orjaškega grškega fižola ali tetovca
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 800 g zrelega paradižnika
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička suhega origana
- ščepec cimeta
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- peteršilj in oljčno olje za posip
Postopek
V zadostni količini vode čez noč namakamo fižol. Nato ga odcedimo, splaknemo pod tekočo vodo in damo v dovolj veliko kozico s pokrovom. Nalijemo vodo in pustimo, da zavre. Ogenj nato zmanjšamo in kuhamo približno 50 minut, da se fižol nekoliko zmehča, vendar še ni mehak. Odcedimo ga in prihranimo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Paradižnik olupimo tako, da ga za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo. Grobo ga narežemo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem na srednjem ognju 10 minut pražimo drobno sesekljano čebulo in česen, da se čebula zmehča, vendar ne sme porjaveti. Dodamo paradižnikovo mezgo, pražimo še kakšno minuto, nato pa dodamo vse preostale sestavine razen fižola in kuhljamo še 2 ali 3 minute. Jed solimo in popramo, nato vmešamo fižol. Mešanico stresemo v nepregoren pekač in pečemo približno 1 uro, med peko pekača ne pokrivamo in jedi ne mešamo. Fižol popije vso tekočino in omaka se zgosti. Nekoliko ga ohladimo, nato posujemo s peteršiljem in pred serviranjem prelijemo z malo oljčnega olja.