
Fižolova juha s paradižnikom in trsko
Trska se odlično znajde v družbi fižola in paradižnika.
Fižolova juha s paradižnikom in trsko
Trska se odlično znajde v družbi fižola in paradižnika.

Poznate razliko med trsko, polenovko in bakalarjem?
Sestavine
- 400 g trske
- 1 čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g olupljenih paradižnikov
- 300 g kuhanega belega fižola
- kajenski poper
- ½ žličke suhega šetraja ali origana
- sol
- sveže zmlet črni poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 400 g trske
- 1 čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g olupljenih paradižnikov
- 300 g kuhanega belega fižola
- kajenski poper
- ½ žličke suhega šetraja ali origana
- sol
- sveže zmlet črni poper
Postopek
Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in v dovolj veliki kozici steklasto zarumenimo na kančku oljčnega olja. Skupaj s sokom dodamo olupljene paradižnike in pokrito kuhljamo 15 minut. Nato dodamo fižol ter začinimo s kajenskim poprom, šetrajem in soljo. Dolijemo malo vode (fižol naj ne bo pokrit z vodo), na »fižolovo posteljico« nadevamo ribe, kozico pokrijemo in vse skupaj kuhljamo pri nizki temperaturi slabih 20 minut.
Ribe razrežemo na večje kose, previdno premešamo z ostalimi sestavinami v kozici, po okusu začinimo, pokapamo z oljčnim oljem in postrežemo.
Nasvet
Enolončnico lahko izboljšamo s poljubnimi zelišči (lovor, timijan, rožmarin), česnom in/ali pa s kančkom kisa ali limonovega soka.