© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jagodna beljakova rulada

Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado

Jagodna beljakova rulada

Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado

Čas priprave 45 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Jagodna beljakova rulada

Sestavine

vaniljeva jajčna krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 veliki rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica moke
  • košček masla

beljakova masa

  • 1 žlička koruznega škroba
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 veliki beljaki
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 450 g jagod

Sestavine

vaniljeva jajčna krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 veliki rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica moke
  • košček masla

beljakova masa

  • 1 žlička koruznega škroba
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 veliki beljaki
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 450 g jagod

Postopek

1

Mleko nalijemo v kozico. Vaniljev strok po dolgem razpremo in iz njega postrgamo semena ter tako semena kot strok dodamo v kozico. Počasi zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 2 minuti.

2

Medtem damo rumenjake, sladkor in moko v skledo ter z električnim mešalnikom stepamo, da nastane svetla penasta masa. Vmešamo tretjino vročega mleka, nato pa še preostalo. Mešanico prelijemo v kozico in med mešanjem zavremo, da se zgosti, nato zmanjšamo temperaturo in med nenehnim mešanjem nežno kuhamo 2 minuti. Iz kreme odstranimo vaniljev strok, vmešamo maslo in prelijemo v skledo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik, da bo krema mrzla. (Lahko jo pripravimo že dan prej.)

3

Pečico segrejemo na 160 °C. Dno in stranice modla za rulade velikosti 23 x 33 cm obložimo s papirjem za peko. Koruzni škrob, kis in vaniljev izvleček zmešamo v gladko pasto. Beljake damo v čisto skledo. V drugi skledi zmešamo kristalni sladkor in sladkor v prahu. Beljake stepemo v čvrst sneg, nato postopoma vtepemo sladkor izmenjaje s pasto, da dobimo gosto in sijočo maso. Razprostremo jo v pekač in pečemo 20 minut, da se po vrhu rjavo zapeče. Medtem stepemo sladko smetano in jo narahlo vmešamo v vaniljevo kremo.

4

Beljakovo pecivo vzamemo iz pečice in ga zvrnemo na kos papirja za peko, odluščimo papir od peke in pustimo, da se nekaj minut ohlaja.

5

Pecivo enakomerno namažemo s kremo, ob daljših stranicah vse do roba, ob krajših pa na koncu pustimo 5 cm praznega. Potresemo z jagodami, ki smo jih narezali na rezine, in s pomočjo papirja zvijemo v rulado s krajšega konca. Prenesemo na pladenj in posujemo s sladkorjem v prahu.

Priljubljeni recepti

Sladoledna terina

Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.

25 min
Enostavno

Vaniljevi piščančki na palčki

Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.

Srednje zahtevno

Pečena račka z ringloji

3 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.