
Jagodna beljakova rulada
Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado
Jagodna beljakova rulada
Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado

Sestavine
vaniljeva jajčna krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 veliki rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 1 žlica moke
- košček masla
beljakova masa
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 veliki beljaki
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1,5 dl sladke smetane
- 450 g jagod

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
vaniljeva jajčna krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 veliki rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 1 žlica moke
- košček masla
beljakova masa
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 veliki beljaki
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1,5 dl sladke smetane
- 450 g jagod
Postopek
Mleko nalijemo v kozico. Vaniljev strok po dolgem razpremo in iz njega postrgamo semena ter tako semena kot strok dodamo v kozico. Počasi zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 2 minuti.
Medtem damo rumenjake, sladkor in moko v skledo ter z električnim mešalnikom stepamo, da nastane svetla penasta masa. Vmešamo tretjino vročega mleka, nato pa še preostalo. Mešanico prelijemo v kozico in med mešanjem zavremo, da se zgosti, nato zmanjšamo temperaturo in med nenehnim mešanjem nežno kuhamo 2 minuti. Iz kreme odstranimo vaniljev strok, vmešamo maslo in prelijemo v skledo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik, da bo krema mrzla. (Lahko jo pripravimo že dan prej.)
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno in stranice modla za rulade velikosti 23 x 33 cm obložimo s papirjem za peko. Koruzni škrob, kis in vaniljev izvleček zmešamo v gladko pasto. Beljake damo v čisto skledo. V drugi skledi zmešamo kristalni sladkor in sladkor v prahu. Beljake stepemo v čvrst sneg, nato postopoma vtepemo sladkor izmenjaje s pasto, da dobimo gosto in sijočo maso. Razprostremo jo v pekač in pečemo 20 minut, da se po vrhu rjavo zapeče. Medtem stepemo sladko smetano in jo narahlo vmešamo v vaniljevo kremo.
Beljakovo pecivo vzamemo iz pečice in ga zvrnemo na kos papirja za peko, odluščimo papir od peke in pustimo, da se nekaj minut ohlaja.
Pecivo enakomerno namažemo s kremo, ob daljših stranicah vse do roba, ob krajših pa na koncu pustimo 5 cm praznega. Potresemo z jagodami, ki smo jih narezali na rezine, in s pomočjo papirja zvijemo v rulado s krajšega konca. Prenesemo na pladenj in posujemo s sladkorjem v prahu.