
Poletna pavlova z jagodičjem
Ali veste, da je nežna slaščica pavlova je svoje ime dobila po elegantni balerini Ani Pavlovi?
Poletna pavlova z jagodičjem
Ali veste, da je nežna slaščica pavlova je svoje ime dobila po elegantni balerini Ani Pavlovi?

Sestavine
meringa
- 3 veliki beljaki (sobne temperature)
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- rdeče jedilno barvilo (po želji)
nadev
- 1 dl sladke smetane za stepanje
- 200 g grškega jogurta (z 2 % maščobe)
- 85 g crème fraîche ali kisle smetane
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 350 g očiščenih jagod
- 150 g malin
- 150 g borovnic
- 2 pasijonki
- malo sladkorja v prahu za posip
- nekaj metinih lističev za okras (po želji)

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
meringa
- 3 veliki beljaki (sobne temperature)
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- rdeče jedilno barvilo (po želji)
nadev
- 1 dl sladke smetane za stepanje
- 200 g grškega jogurta (z 2 % maščobe)
- 85 g crème fraîche ali kisle smetane
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 350 g očiščenih jagod
- 150 g malin
- 150 g borovnic
- 2 pasijonki
- malo sladkorja v prahu za posip
- nekaj metinih lističev za okras (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko in s svinčnikom na sredino narišemo krog premera 20 cm. Papir obrnemo.
V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo beljake, da nastane sneg z mehkimi vršički. Po žlicah dodajamo kristalni sladkor in dobro stepemo, preden dodamo naslednjo žlico. Nadaljujemo s stepanjem in dodajanjem sladkorja, da nastane gosta ter sijoča masa in da na koncu metlic mešalnika nastanejo trdi vršički. Nazadnje vmešamo koruzni škrob, kis in vaniljo.
Papir za peko lahko na pekač prilepimo z malce meringe. Na sredino kroga naložimo nekaj velikih žlic meringe in jo nežno razmažemo v 15 cm velik krog debeline približno 1,5 cm. (Zdaj lahko v preostalo meringo z nožem narahlo vmešamo jedilno barvilo, da nastane marmoriran vzorec.)
Veliko žlico meringe položimo na rob osnove, tako da sega do črte. Ponovimo s še 7 žlicami meringe, da dobimo dvignjen rob za pavlovo, znotraj pa ostane prostor za sadje in smetano. Morebitne vrzeli v robu zapolnimo s kepicami meringe. Pečemo 1 uro – ko po meringi nežno potrkamo, mora zveneti hrustljavo. Pečico ugasnemo in meringo pustimo v njej še 1 uro, da se počasi ohladi. Nato jo vzamemo iz pečice, previdno odluščimo papir in do konca ohladimo na kuhinjski mrežici. (Meringo lahko spečemo do 3 dni vnaprej in jo hranimo v neprodušno zaprti posodi ali zavito v aluminijasto folijo.)
Nadev pripravimo tik pred postrežbo. Jagode razpolovimo ali narežemo na rezine. Smetano stepemo, da dobi mehke vršičke. Narahlo vmešamo grški jogurt, nato pa še crème fraîche ali kislo smetano in sladkor. Na meringo potresemo polovico jagodičja. Pasijonki po dolgem prepolovimo, postrgamo pulpo in semena ter potresemo po jagodičju. Obložimo s polovico jogurtove mešanice. Potresemo z nekaj preostalega jagodičja, obložimo s še nekaj žlicami jogurtove mešanice, nato pa posujemo še s preostalim jagodičjem. Lahno poprašimo s sladkorjem v prahu in po želji okrasimo z lističi mete. Takoj postrežemo – če pavlova predolgo stoji, bo nadev zmehčal meringo.