Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta Pavlova s češnjami
Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu
Čokoladna torta Pavlova s češnjami
Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu
Sestavine
- 6 velikih beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 žlički belega vinskega (ali jabolčnega) kisa
- 25 g kakava v prahu
- 50 g drobno nasekljane temne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 600 g izkoščičenih češenj iz kompota
- sveže češnje za okras
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- 6 velikih beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 žlički belega vinskega (ali jabolčnega) kisa
- 25 g kakava v prahu
- 50 g drobno nasekljane temne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 600 g izkoščičenih češenj iz kompota
- sveže češnje za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 140 °C. Beljake stepemo v čvrst sneg. Postopoma, le nekaj žlic naenkrat, dodajamo sladkor in vmes stepamo. Ko dodamo ves sladkor, stepamo še nekaj minut, da postane masa svetleča in primerno gosta. Previdno z metlico za sneg vmešamo škrob, kis, kakav in čokolado, da se sestavine povežejo s snegom.
Kos papirja za peko položimo na pekač in v sredini zarišemo 25-centimetrski krog. Sneg – maso za meringo – v obliki vrtinca razporedimo na zarisani krog in robove nekoliko dvignemo, da v sredini ustvarimo vdolbino za nadev. Meringo v pečici sušimo poldrugo uro, nato jo ohladimo.
Pred postrežbo čvrsto stepemo smetano s sladkorjem v prahu. V sredino meringe naložimo češnje iz kompota, jih prekrijemo s stepeno smetano in tudi njo oblikujemo v vrtinec. Sladico okrasimo s svežimi češnjami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec s pehtranom in pirejem iz sladkega krompirja
Pehtranova aroma je prefinjena, a močna, zato bo to zelišče jed povsem spremenilo.
Lazanja z bučkami in špinačo
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!