
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta Pavlova s češnjami
Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu
Čokoladna torta Pavlova s češnjami
Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu

Sestavine
- 6 velikih beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 žlički belega vinskega (ali jabolčnega) kisa
- 25 g kakava v prahu
- 50 g drobno nasekljane temne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 600 g izkoščičenih češenj iz kompota
- sveže češnje za okras

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 6 velikih beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 žlički belega vinskega (ali jabolčnega) kisa
- 25 g kakava v prahu
- 50 g drobno nasekljane temne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 600 g izkoščičenih češenj iz kompota
- sveže češnje za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 140 °C. Beljake stepemo v čvrst sneg. Postopoma, le nekaj žlic naenkrat, dodajamo sladkor in vmes stepamo. Ko dodamo ves sladkor, stepamo še nekaj minut, da postane masa svetleča in primerno gosta. Previdno z metlico za sneg vmešamo škrob, kis, kakav in čokolado, da se sestavine povežejo s snegom.
Kos papirja za peko položimo na pekač in v sredini zarišemo 25-centimetrski krog. Sneg – maso za meringo – v obliki vrtinca razporedimo na zarisani krog in robove nekoliko dvignemo, da v sredini ustvarimo vdolbino za nadev. Meringo v pečici sušimo poldrugo uro, nato jo ohladimo.
Pred postrežbo čvrsto stepemo smetano s sladkorjem v prahu. V sredino meringe naložimo češnje iz kompota, jih prekrijemo s stepeno smetano in tudi njo oblikujemo v vrtinec. Sladico okrasimo s svežimi češnjami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bela polenta s sirom v slanici in kajmakom
Jagnječja pečenka
Sladoled z ekstra deviškim oljčnim oljem
Kdo bi si mislil, da lahko z oljčnim oljem pripravimo tako okusen in osvežilen sladoled!