Kaj boste skuhali danes?
Steaki s sojino-ingverjevim maslom
Steak s slastnim začinjenim maslom za vaše najljubše mesoljube
Steaki s sojino-ingverjevim maslom
Steak s slastnim začinjenim maslom za vaše najljubše mesoljube
Sestavine
odišavljeno maslo
- 100 g masla sobne temperature
- 4 mlade čebulice
- 1 1⁄2 cm velik košček ingverja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlički rastlinskega olja
- 4 goveji steaki po 250 g, debeli pribl. 3 cm
- bokčoj ali druga listnata zelenjava in pečen krompirček za prilogo
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
odišavljeno maslo
- 100 g masla sobne temperature
- 4 mlade čebulice
- 1 1⁄2 cm velik košček ingverja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlički rastlinskega olja
- 4 goveji steaki po 250 g, debeli pribl. 3 cm
- bokčoj ali druga listnata zelenjava in pečen krompirček za prilogo
Postopek
Maslo pretlačimo skupaj z drobno nasekljano mlado čebulico, olupljenim in drobno naribanim ingverjem ter sojino omako, ki jo vgnetemo postopoma. Pripravljeno maslo lahko pustimo na sobni temperaturi ali shranimo v hladilnik, da se ohladi. (Lahko ga ohladimo, oblikujemo v svaljek in zavijemo v papir za peko, potem pa od svaljka režemo kolobarje.)
Pečico segrejemo na 140 °C in vanjo postavimo dovolj velik prazen pekač, da bomo vanj lahko položili steake.
Razgrejemo veliko ponev (ali 2 manjši), lahko litoželezno – segrevamo jo 7 do 10 minut pred peko. Dodamo kanček olja nevtralnega okusa. Ko se ponev začne kaditi, je pripravljena.
V ponev položimo steake. Najprej opečemo mastne robove, da se obarvajo in spustijo maščobo, nato steake plosko položimo in pritisnemo ob dno. Solimo jih in jih med peko večkrat obrnemo in premikamo po ponvi. Slišati moramo, kako cvrčijo. Če se ponev preveč segreje in se meso preveč obarva, zmanjšamo temperaturo (želimo lepo temno rjavo barvo, ne smejo pa se zažgati). Ko se lepo obarvajo – trajalo bo kake 4 minute – jih prenesemo na razgret pekač in v pečici spečemo do konca: 2 minuti za srednje surove (rare) steake, 5 minut za manj pečene (medium rare). Postrežemo jih s koščkom sojino-ingverjevega masla, ki ga položimo na steake, da se stopi, ter zelenjavo in krompirčkom.
Nasvet
Po tem receptu dobimo več masla, kot ga potrebujemo. Ostanek naj v hladilniku počaka do naslednje priložnosti.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica