
Paradižnikov confit
Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom
Paradižnikov confit
Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom

Sestavine
- 1 kg podolgovatega paradižnika (san marzano ali roma)
- 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
- dobra pest svežega timijana
- 1 dl oljčnega olja + še malo
- 2 žlici balzamičnega ali šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja v prahu
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1 kg podolgovatega paradižnika (san marzano ali roma)
- 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
- dobra pest svežega timijana
- 1 dl oljčnega olja + še malo
- 2 žlici balzamičnega ali šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 110 °C. Paradižnike razpolovimo in jih damo v pekač. Dodamo preostale sestavine in vse zmešamo z rokami, nato paradižnike razvrstimo v vrste s prerezano stranjo navzgor. Pečemo 2 do 2 uri in pol, po 1 uri paradižnike obrnemo.
Pečene paradižnike s sokovi od peke tesno nadevamo v kozarčke do višine 1 cm pod robom, prelijemo s še malo olja in zapremo s pokrovčki, ki smo jih 10 minut prekuhavali v kropu.
Kozarce postavimo v veliko kozico z debelim dnom. Prilijemo toliko vode, da so kozarci pokriti, nato zavremo. Zmanjšamo temperaturo in ob nežnem vrenju počasi kuhamo 45 minut. Nato ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se kozarci ohladijo v vodi.
Kozarce obrišemo in jih shranimo v hladnem prostoru za največ 6 mesecev. Ko jih odpremo, vsebino porabimo v 1 tednu.
Nasvet
Paradižnikov confit je čudovit kot prigrizek, skupaj s kozjim sirom ali na brusketi, z njim lahko zmešamo testenine (in dodamo še nekaj izkoščičenih oliv), prileže se tudi kot priloga steaku in pečenemu krompirčku …