
Paradižnikov confit
Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom
Paradižnikov confit
Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom

Sestavine
- 1 kg podolgovatega paradižnika (san marzano ali roma)
- 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
- dobra pest svežega timijana
- 1 dl oljčnega olja + še malo
- 2 žlici balzamičnega ali šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja v prahu
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 1 kg podolgovatega paradižnika (san marzano ali roma)
- 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
- dobra pest svežega timijana
- 1 dl oljčnega olja + še malo
- 2 žlici balzamičnega ali šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 110 °C. Paradižnike razpolovimo in jih damo v pekač. Dodamo preostale sestavine in vse zmešamo z rokami, nato paradižnike razvrstimo v vrste s prerezano stranjo navzgor. Pečemo 2 do 2 uri in pol, po 1 uri paradižnike obrnemo.
Pečene paradižnike s sokovi od peke tesno nadevamo v kozarčke do višine 1 cm pod robom, prelijemo s še malo olja in zapremo s pokrovčki, ki smo jih 10 minut prekuhavali v kropu.
Kozarce postavimo v veliko kozico z debelim dnom. Prilijemo toliko vode, da so kozarci pokriti, nato zavremo. Zmanjšamo temperaturo in ob nežnem vrenju počasi kuhamo 45 minut. Nato ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se kozarci ohladijo v vodi.
Kozarce obrišemo in jih shranimo v hladnem prostoru za največ 6 mesecev. Ko jih odpremo, vsebino porabimo v 1 tednu.
Nasvet
Paradižnikov confit je čudovit kot prigrizek, skupaj s kozjim sirom ali na brusketi, z njim lahko zmešamo testenine (in dodamo še nekaj izkoščičenih oliv), prileže se tudi kot priloga steaku in pečenemu krompirčku …